Wykonanie

Mam dla Was propozycję idealną na piątkowy obiad, do tego bogaty w witaminy. Jak wiecie
rybę powinno się jeść przynajmniej raz w tygodniu, dla tych którzy nie jedli jej dłużej ten oto obiadek.Składniki1,5 kg
ziemniaków30 dag
żółtego serapół kostki
margarynymajeraneksproszkowana
papryka łagodna
pieprz,
sólSposób
Ziemniaki obrać pokroić w grube plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować
margaryną. Układać w nim
ziemniaki, raz po raz posypując je
majerankiem,
papryką,
sola i
pieprzem. Wierzch posypać
przyprawami i ułożyć na nim wiórki
margaryny. Naczynie przykryć i włożyć do piekarnika (180 st). Po mniej więcej 40 minutach
ziemniaki wyjąc posypać startym
żółtym serem (przed posypaniem nakłuwam jeszcze
ziemniaki sprawdzając czy są miękkie). Kiedy
ser się rozpuści wyjąc z piekarnika.Smażony
kabaczekSkładniki1
kabaczekvegetapieprzsólmąkajajkobułka tartaolej do smażeniaSposób1.
Kabaczka myjemy, kroimy w plastry o grubości 1,5 - 2 cm. Każdy plaster obieramy ze skórki, usuwamy duże, twarde pestki, przyprawiamy z obu stron
solą,
pieprzem i
vegetą, uważając jednocześnie aby nie przesolić, ponieważ wówczas warzywo po usmażeniu stanie się gorzkawe.2. Panierujemy obtaczając kolejno w
mące,
jajku oraz
bułce tartej.3. Smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron na rumiany kolor.MirunaSkładniki4 filety z miruny
przyprawa do ryb (osobiście
daję delikat czerwony do
mięs)
pieprzsólmakajajkobułka tartaolejSposóbZamrożone filety należy rozmrozić. W dalszej kolejności przyprawiamy je
sola,
pieprzem oraz delikatem do
mięs. Następnie filety panierujemy najpierw w
mące, następnie
jajku, a na samym końcu w
bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym
oleju na złoty kolor z obu stron.
