ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki z majerankiem

Ziemniaki z majerankiem

nazwa

Wykonanie

Mam dla Was propozycję idealną na piątkowy obiad, do tego bogaty w witaminy. Jak wiecie rybę powinno się jeść przynajmniej raz w tygodniu, dla tych którzy nie jedli jej dłużej ten oto obiadek.
Składniki
1,5 kg ziemniaków
30 dag żółtego sera
pół kostki margaryny
majeranek
sproszkowana papryka łagodna
pieprz, sól
Sposób Ziemniaki obrać pokroić w grube plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Układać w nim ziemniaki, raz po raz posypując je majerankiem, papryką, sola i pieprzem. Wierzch posypać przyprawami i ułożyć na nim wiórki margaryny. Naczynie przykryć i włożyć do piekarnika (180 st). Po mniej więcej 40 minutach ziemniaki wyjąc posypać startym żółtym serem (przed posypaniem nakłuwam jeszcze ziemniaki sprawdzając czy są miękkie). Kiedy ser się rozpuści wyjąc z piekarnika.
Smażony kabaczek
Składniki
1 kabaczek
vegeta
pieprz
sól
mąka
jajko
bułka tarta
olej do smażenia
Sposób
1. Kabaczka myjemy, kroimy w plastry o grubości 1,5 - 2 cm. Każdy plaster obieramy ze skórki, usuwamy duże, twarde pestki, przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i vegetą, uważając jednocześnie aby nie przesolić, ponieważ wówczas warzywo po usmażeniu stanie się gorzkawe.
2. Panierujemy obtaczając kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej.
3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor.
Miruna
Składniki
4 filety z miruny
przyprawa do ryb (osobiście daję delikat czerwony do mięs)
pieprz
sól
maka
jajko
bułka tarta
olej
Sposób
Zamrożone filety należy rozmrozić. W dalszej kolejności przyprawiamy je sola, pieprzem oraz delikatem do mięs. Następnie filety panierujemy najpierw w mące, następnie jajku, a na samym końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2013/11/miruna-ziemniaki-kabaczek-piatkowa.html