Wykonanie

Bywają dni, kiedy nie wiemy do czego najpierw się zabrać... natłok obowiązków, wyjazdów i piernik wie czego jeszcze sprawia, że nie mamy czasu spojrzeć na kuchnię, a co dopiero do niej wejść aby zrobić coś konkretnego na obiad. Właśnie taki dzień mam jutro. Jednak obiad jest, przygotowany wczoraj co prawda, aczkolwiek nikt nie zgłasza sprzeciwu, bowiem jest to jedno z tych dań, które jest tym smaczniejsze im dłużej stoi bądź też im częściej podgrzewane.
Fasola z
kiełbasą bo o niej tu
mowa jest właśnie taką propozycją, którą możecie przygotować dzień (bywa że nawet dwa dni) wcześniej, jako koło ratunkowe na zabiegany, pełen wrażeń dzień po którym sami nie wiecie co ze sobą zrobić.Składniki2 szkl.
fasoli Jaś2 duże
marchewki1
pietruszka1 mały
seler1
por30 dag
kiełbasymały
koncentrat pomidorowy2 łyżki
ketchupu1,5 łyżki
mąkimajeranekpapryka słodka mielona
pieprz,
sólSposóbWarzywa pokroić w kostkę,
pora w półtalarki. Namoczoną
fasolę (12 godz.) gotować w osolonej wodzie, dodać warzywa i pokrojoną w kostkę
kiełbasę, wymieszać, dodać
przyprawy i gotować dalej. Gdy
fasola i warzywa będą miękkie całość zaciągnąć
wodą z
mąką, uważając aby potrawa nie była zbyt gęsta.