Proste i smaczne danie. Bardzo dobre połączenie, ponoć pozytywnie wpływa na przyswajanie białka z soczewicy. Nie potrafię tego zweryfikować, ale wierzę w to, bo co mi pozostało ;-)ryż z soczewicą1 szklanka ryżu brązowego1 szklanka zielonej soczewicy1/2 cebuli1 ząbek czosnku2 łyżki oliwy1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru (lepszy pewnie byłby świeży, ale nie miałam)1/2 łyżeczki kminku mielonegopieprz świeżo mielonySoczewicę płuczę i moczę przez jakieś pół godziny. Na patelni podsmażam na oliwiecebulę. Dodaję czosnek i przyprawy. Wsypuję ryż i podsmażam. Podlewam wodą (lub bulionem warzywnym) i dodaję soczewicę. Duszę do miękkości, pod przykryciem, uzupełniając płyn.I jem przez 2 dni na obiad :-)