Wykonanie
Wegańskie pasty, choć ta dzisiejsza to stary wynalazek. Jedna z pierwszych, jeszcze z czasów gdy byłam początkująca wegetarianką.
Soczewica już tak ma, że jak jest czerwona to podczas gotowania zmienia kolor. A jak się jeszcze
doda kolorowych przypraw to można uzyskać bardziej apetyczny odcień.1 szklanka
soczewicy2 ziarna
ziela angielskiego1
liśc laurowy2
cebule1 ząbek
czosnku3 łyżki
oliwyprzyprawy:
pieprz,
kminek mielony,
kmin rzymski,
kurkumaobowiązkowa
czarnuszka do posypania ;-)
Soczewicę płuczę i moczę (to nie jest konieczne, ale miałam czas).
Potem gotuję z liściem i zielem. Jak już będzie miękka (tu trzeba uważać, bo się lubi przypalać) odcedzam i zostawiam do odcieknięcia.Na
oliwie smażę
cebulkę, gdy się zeszkli dodaje posiekany
czosnek. To jeszcze chwilę smażę. Dodaję do
soczewicy,
potem przyprawy, blenderuję, pakuję do dużego słoika i jem przez 3 kolejne dni :-)

