ßßß
Cookit - przepis na Smażony filet z makreli z sosem koperkowo-śmietanowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Smażony filet z makreli z sosem koperkowo-śmietanowym
Składniki
Kostka rosołowa
Koperek
Śmietana 18%
Mąka
Majonez
Sól
Makrela
Woda
Oliwa z oliwek
Pieprz
Wykonanie
Uwielbiam
ryby
pod każdą postacią, dzisiaj wybór padł na filet z
makreli
. Do urozmaicenia podałam ją z sosem
koperkowo
-
śmietanowym
. Pyycha, polecam.Składniki:
4 filety z
makreli
ze skórą
sól
pieprz
oliwa
na sos:250ml
wody
pół
kostki rosołowej
1/3 pęczka
koperku
1/4 szklanki
śmietany 18%
2 czubate łyżki
mąki
1 płaska łyżka
majonezu
Przygotowanie:
Ryba
:Filety doprawiamy
solą
i
pieprzem
. Na patelni rozgrzewamy
olej
.
Rybę
smażymy na złoty kolor z obu stron.Sos:Zagotowujemy
wodę
z połową
kostki rosołowej
. Do
bulionu
dodajemy posiekany
koperek
. Gotujemy około 5 minut. Zestawiamy z ognia.Do
śmietany
dodajemy 2 łyżki
mąki
, rozrabiamy. Następnie powoli dodajemy do
bulionu
z
koperkiem
.Dodajemy łyżkę
majonezu
. Mieszamy aby nie powstały grudki.Wstawiamy na mały ogień, doprowadzamy do zgęstnienia cały czas mieszając.Gotową
rybę
podajemy z sosem
koperkowo
-
śmietanowym
, smażonymi
ziemniakami
i
rukolą
.Życzę smacznego :)
Źródło:
http://elkachochelka.blogspot.com/2013/10/smazony-filet-z-makreli-z-sosem.html
Przepisy powiązane
Sos koperkowy
Sos koperkowy
Sos koperkowy
Sos koperkowy
Sos koperkowy
Składniki powiązane (0)