ßßß Cookit - przepis na Smażony filet z makreli z sosem koperkowo-śmietanowym

Smażony filet z makreli z sosem koperkowo-śmietanowym

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ryby pod każdą postacią, dzisiaj wybór padł na filet z makreli. Do urozmaicenia podałam ją z sosem koperkowo-śmietanowym. Pyycha, polecam.
Składniki:
4 filety z makreli ze skórą
sól
pieprz
oliwa na sos:
250ml wody
pół kostki rosołowej
1/3 pęczka koperku
1/4 szklanki śmietany 18%
2 czubate łyżki mąki
1 płaska łyżka majonezu
Przygotowanie:
Ryba:
Filety doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Rybę smażymy na złoty kolor z obu stron.
Sos:
Zagotowujemy wodę z połową kostki rosołowej. Do bulionu dodajemy posiekany koperek. Gotujemy około 5 minut. Zestawiamy z ognia.
Do śmietany dodajemy 2 łyżki mąki, rozrabiamy. Następnie powoli dodajemy do bulionu z koperkiem.Dodajemy łyżkę majonezu. Mieszamy aby nie powstały grudki.
Wstawiamy na mały ogień, doprowadzamy do zgęstnienia cały czas mieszając.
Gotową rybę podajemy z sosem koperkowo-śmietanowym, smażonymi ziemniakami i rukolą.
Życzę smacznego :)
Źródło:http://elkachochelka.blogspot.com/2013/10/smazony-filet-z-makreli-z-sosem.html