Wykonanie
Jak zwykle prezentuję ciasto, które nie wymaga wiele pracy i wielkich umiejętności :) Mimo to jest pyszne, bo lekkie jak
biszkopt i aromatyczne. Kwaskowe
śliwki podkreślają jego
słodycz i nadają mu letni charakter. Wspaniale smakuje z wiśnióweczką lub gorącą, czarną
herbatą. Doskonałe na niedzielę.

Składniki:20 dag
margaryny lub
masła2,5 szklanki
mąki1,5 szklanki
cukru6 łyżek
mleka6 jaj2 łyżeczki
proszku do pieczenia10
śliwek węgierekszczypta
solipo pół łyżeczki
cynamonu i
kardamonumasło do wysmarowania formy
bułka tartaPrzygotowanie:W rondelku roztopić
masło, dodać
cukier i
mleko, na małym gazie mieszać masę aż do rozpuszczenia
cukru. Ostudzić. Oddzielić
żółtka od
białek. Masę
cukrową przelać do dużej miski i dodać do niej
żółtka, wymieszać miotełką. Powoli wsypać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. W osobnej misce ubić mikserem
białka jaj ze szczyptą
soli.
Białka stopniowo dodawać do ciasta i delikatnie mieszać.
Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki. Obtoczyć w
cynamonie i
kardamonie.Tortownicę z kominem* wysmarować
masłem i obsypać
bułką tartą. Ciasto wlać do formy i powtykać do niego
śliwki. Ciasto jest bardzo puszyste, więc raczej opadną na dno.Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem. Sprawdzić patyczkiem czy jest suche w środku.


SMACZNEGO !*Zamiast tortownicy z kominem użyłam normalnej ale do środka wstawiłam żaroodporną miseczkę., dnem do góry. Ważne żeby miseczka była troszkę wyższa od tortownicy.