ßßß
Jetem wielkim miłośnikiem buraków, lubię połączenie słodkiego z kwaśnym. Ten sposób ich przygotowania doskonale pasuje do wędzonego łososia. Rosti te aby były smaczne muszą być dobrze dosmażone i dzięki temu chrupiące.Składniki:2 ziemniaki (łącznie około 450g)1 burak, obrany i starty na tarce z grubymi oczkami1 ząbek czosnku, wyciśnięty5 łyżek oliwy4 plastry wysokiej jakości wędzonego łososia1 jajko1 limonka, pokrojona w 4 łódeczki na krem chrzanowy100g sera mascarponesok z 1/4 limonki2 łyżki startego chrzanu ze śmietanąsól i świeżo zmielony czarny pieprzświeży koperek, do dekoracjiWykonanie:Ziemniaki wrzucamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy mniej więcej 12 minut, następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki i ścieramy do dużej do dużej miski. Dorzucamy startego buraka, jajko, wyciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem; dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na cztery części i formujemy z nich placki. Wkładamy do lodówki na 40-60 minut. W tym czasie w misce łączymy ser mascarpone z sokiem z limonki i z chrzanem. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Na gorącym tłuszczu smażymy rosti mniej więcej 5 minut z każdej strony, by były zrumienione i chrupiące. Zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Gorące rosti wykładamy na talerze, na każdym z nich układamy kawałek wędzonego łososia i łyżkę kremu chrzanowego. Porcje dekorujemy świeżym koperkiem. Obok kładziemy łódeczki z limonki i natychmiast podajemy.