Wykonanie
Jetem wielkim miłośnikiem
buraków, lubię połączenie słodkiego z kwaśnym. Ten sposób ich przygotowania doskonale pasuje do
wędzonego łososia. Rosti te aby były smaczne muszą być dobrze dosmażone i dzięki temu chrupiące.Składniki:2
ziemniaki (łącznie około 450g)1
burak, obrany i starty na tarce z grubymi oczkami1 ząbek
czosnku, wyciśnięty5 łyżek
oliwy4 plastry wysokiej jakości
wędzonego łososia1
jajko1
limonka, pokrojona w 4 łódeczki na krem
chrzanowy100g
sera mascarponesok z 1/4
limonki2 łyżki startego
chrzanu ze
śmietanąsól i świeżo zmielony
czarny pieprzświeży
koperek, do dekoracjiWykonanie:
Ziemniaki wrzucamy do dużego garnka, zalewamy zimną
wodą, wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy mniej więcej 12 minut, następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzone
ziemniaki obieramy ze skórki i ścieramy do dużej do dużej miski. Dorzucamy startego
buraka,
jajko, wyciśnięty
czosnek, doprawiamy
solą i
pieprzem; dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na cztery części i formujemy z nich placki. Wkładamy do lodówki na 40-60 minut. W tym czasie w misce łączymy
ser mascarpone z
sokiem z limonki i z
chrzanem. Doprawiamy
solą i dużą ilością
pieprzu.Na dużej patelni rozgrzewamy
oliwę. Na gorącym tłuszczu smażymy rosti mniej więcej 5 minut z każdej strony, by były zrumienione i chrupiące. Zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Gorące rosti wykładamy na talerze, na każdym z nich układamy kawałek
wędzonego łososia i łyżkę kremu
chrzanowego. Porcje dekorujemy świeżym
koperkiem. Obok kładziemy łódeczki z
limonki i natychmiast podajemy.