ßßß
Cz ęsto znajduję się w sytuacji, w której nie wiem co ugotować dla moich dzieci.Wtedy poniższa potrawa jest najlepszym wyjściem . Przygotowując tę potrawę , można użyć dowolnego sera, można dodać groszku ( ja nie miałam) lub posiekanej szynki .Składniki:300g makaronu penne250ml tłustej śmietany100g ostrego sera cheddar, startego100g sera gorgonzola, pokrojonego na małe kawałki1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej2 kulki sera mozzarella, odcedzone i pokrojone w 1cm kostkę3 żółtka jajek100g świeżo startego parmezanusól i świeżo zmielony pieprzzioła świeże do posypaniaWykonanie:Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Makaron gotujemy al dente w dużym garnku, w dużej ilości osolonej, wrzącej wody. Odcedzamy i wrzucamy do tego samego garnka, nie wstawiając go na ogień. Do garnka dodajemy śmietanę, sery cheddar i gorgonzolę. Garnek ponownie wstawiamy na mały ogień, podgrzewamy prze minutę, mieszając składniki drewnianą łyżką. Zdejmujemy garnek z kuchenki, dodajemy do makaronu startą gałkę muszkatołową, mozzarellę, żółtka, groszek ( jak macie -150g) oraz połowę parmezanu. Doprawiamy odrobiną soli, dużą ilością czarnego pieprzu i dokładnie mieszamy mniej więcej 30 sekund. Danie przekładamy do płytkiego naczynia żaroodpornego (o wymiarach około 30x20 cm), posypujemy resztą parmezanu i pieczemy na środkowej szynie piekarnika mniej więcej 15 minut, aż do uzyskania na wierzchu lekko spieczonej skorupki.