Wykonanie

Dziś na talerzu króluje
pstrąg łososiowy z
makaronem w sosie
serowo-
brokułowym. Przygotowanie ryb nie jest czasochłonne, bo mają bardzo delikatne
mięso, które nie wymaga długiego smażenia czy pieczenia.Składniki:
masło czosnkowepół
cytryny do skropienia
rybypomidory suszone w zalewie
sól,
pieprzmakaron tagliatelle (u mnie
szpinakowe)Sos:1/5 szklanki
mleka 2%łyżka
serka topionegostarty
żółty ser (u mnie ementaler)
ser parmezangałka muszkatołowakilka różyczek
brokułaSposób przyrządzenia:Naczynie żaroodporne bądź inne, w którym będziemy piec
rybę smarujemy delikatnie
oliwą.
Pstrąga solimy,
pieprzymy oraz skrapiamy
sokiem z cytryny.
Pstrąg łososiowy jest tak pyszną
rybą, że naprawdę nie potrzeba więcej składników. Ma wierzchu układamy kilka paseczków
masła czosnkowego oraz 5-6
suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych w kosteczkę.
Rybę zapiekamy w 180 stopniach około 25 minut.Sposób przyrządzenia sosu:Do garnka wlewamy 1/5 szklanki
mleka. Gotujemy chwilkę, a następnie dorzucamy łyżkę
serka topionego śmietankowego oraz ścieramy
ser, u mnie akurat ementaler oraz
parmezan.
Sera ścieramy tyle ile chcemy, by sos zgęstniał i przyprawiamy
gałką muszkatołową. Można do
ryby podać sos
serowy, ale ja tym razem ugotowałam w osolonej wodzie kilka różyczek
brokuła,
potem je zblendowałam na puree i dodałam do ugotowanego już sosu
serowego. Wtedy sos nabiera ciekawego smaku.
Makarom tagliatelle gotujemy w osolonej wodzie.