ßßß Cookit - przepis na Pstrąg tęczowy łososiowy

Pstrąg tęczowy łososiowy

nazwa

Wykonanie

Dziś na talerzu króluje pstrąg łososiowy z makaronem w sosie serowo-brokułowym. Przygotowanie ryb nie jest czasochłonne, bo mają bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długiego smażenia czy pieczenia.
Składniki:
masło czosnkowe
pół cytryny do skropienia ryby
pomidory suszone w zalewie
sól, pieprz
makaron tagliatelle (u mnie szpinakowe)
Sos:
1/5 szklanki mleka 2%
łyżka serka topionego
starty żółty ser (u mnie ementaler)
ser parmezan
gałka muszkatołowa
kilka różyczek brokuła
Sposób przyrządzenia:
Naczynie żaroodporne bądź inne, w którym będziemy piec rybę smarujemy delikatnie oliwą. Pstrąga solimy, pieprzymy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Pstrąg łososiowy jest tak pyszną rybą, że naprawdę nie potrzeba więcej składników. Ma wierzchu układamy kilka paseczków masła czosnkowego oraz 5-6 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych w kosteczkę.
Rybę zapiekamy w 180 stopniach około 25 minut.
Sposób przyrządzenia sosu:
Do garnka wlewamy 1/5 szklanki mleka. Gotujemy chwilkę, a następnie dorzucamy łyżkę serka topionego śmietankowego oraz ścieramy ser, u mnie akurat ementaler oraz parmezan. Sera ścieramy tyle ile chcemy, by sos zgęstniał i przyprawiamy gałką muszkatołową. Można do ryby podać sos serowy, ale ja tym razem ugotowałam w osolonej wodzie kilka różyczek brokuła, potem je zblendowałam na puree i dodałam do ugotowanego już sosu serowego. Wtedy sos nabiera ciekawego smaku.
Makarom tagliatelle gotujemy w osolonej wodzie.
Źródło:http://upichcic.blogspot.com/2015/01/pstrag-teczowy-ososiowy.html