Wykonanie


Pierś można wykonać na wiele sposobów, więc żeby nie jadać ciągle kotletów z
kurczaka panierowanych w
jajku i
bułce, wypróbujcie tego przepisu. Jeśli
mięso chcecie podać dzieciom,
ser pleśniowy zastąpcie na przykład
żółtym serem, a jeśli nie lubicie
suszonych pomidorów, dodajcie
pieczarkę pokrojoną w plasterki. Danie jest ciekawe, smaczne, a przede wszystkim
pierś z kurczaka nie jest sucha, jeśli oczywiście nie przetrzyma się jej za długo w piekarniku.Składniki:1 podwójna
pierś z kurczakaser pleśniowy u mnie niebieski2
pomidory suszone w
oleju (mogą być suszone)
przyprawy:
sól,
bazylia,
oregano, mielona
czerwona paprykaSposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka rozdzielam na 2 pojedyncze. W każdej wykrawam nożem kieszonkę, dość dużą aby zmieścił się plasterek
sera oraz pokrojony w kosteczkę
pomidor suszony. Z wierzchu pierś solimy, delikatnie skrapiamy
oliwą bądź można
oliwą, w której były
pomidory,
kurczak będzie wtedy bardziej aromatyczny. Ja posypuję
kurczaka jeszcze zmieloną
papryką oraz
bazylią i
oregano.Piersi bardzo szybko dojdą w piekarniku, w 180 stopniach wystarczy je trzymać 20, maksymalnie 25 minut (zależy od wielkości). Świetnym dodatkiem do tego będą pieczone
ziemniaki.