Wykonanie

Sakiewki z gotowego
ciasta francuskiego to znakomita przekąska na spotkania ze znajomymi, przyjęcia czy na zbliżającego się Sylwestra oraz karnawał:) Do wykonania sakiewki potrzebujemy tylko
ciasta francuskiego, a do wypełnienia wnętrza co się w domu nawinie ;)....i to jest w nich właśnie najfajniejsze. Wykonanie ich nie zabiera dużo czasu. Podam Wam 4 przykłady moich "wypełnień" tych pyszności.Z innego dania pozostał mi
szpinak smażony z
cebulą i
czosnkiem, doprawiony
solą oraz
pieprzem z dodatkiem
kurczaka,
ser parmezan starty na wierzchuW kolejnej sakiewce kryją się:
czerwona papryka pokrojona w kosteczkę,
pomidor,
kurczak oraz
kukurydza z puszki, na wierzchu
żółty serTrzecie wnętrze kryje w sobie
kabanosy podzielone na centymetrowe kawałki,
papryka,
pomidor,
kukurydza oraz kawałek
żółtego seraZ obiadu pozostał mi bigos, więc także umieściłam go w kolejnej sakiewce.Nie
będę podpowiadać Wam, że macie z
ciasta francuskiego wykroić kwadraty o
boku 7 czy 8 cm, bo nie wiem jakie macie formy na muffinki, ja mam na 12 sztuk. Każde wnętrze formy smaruję
masłem oraz posypuję delikatnie
bułką tartą, by sakiewki łatwo dało się wyciągnąć po upieczeniu. Wykrawamy z ciasta kwadraciki, by około centymetra wystawały ponad formę, gdyż nadmiarem ciasta będziemy przykrywać farsz. I to wszystko. Można posmarować wierzch roztrzepanym
jajkiem, ale ja tego nie robię.Sakiewki można podawać z sosem, na przykład
czosnkowym czy choćby z
ketchupem. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.