Wykonanie
Faza na muffinki się skończyła, ale nowa jest na
sałatę. Taką zwykłą zieloną,
masłową.W lodówce
kurczak, jak nie zjem to się zepsuje, więc nowy pomysł -
Sałatka gyros

Ale jak to u mnie z reguły jest. Pomysł super, ale brak składników.Zrobiłam coś al'a gyros ale
sałatę dałam
masłową zamiast pekińskiej,a zamiast
majonezu jogurt naturalny.I choć gdzieś się naczytałam że
jogurt w sałatkach nie wypada jakoś super, to tu wymieszanego z
ketchupem go nie czuć wcale ;)Składniki:
pierś z kurczaka,
przyprawa do kurczaka,ok. 3 łyżek
oleju4 małe
ogórki konserwowe,pół
cebuli,
ketchup,puszka
kukurydzy,
ser żółty,pół
jogurtu naturalnego,
sałata (u mnie
masłowa, w oryginale
kapusta pekińska),
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać
przyprawą do kurczaka i usmażyć na małej ilości
oleju, Wsypać do półmiska. Następnie pokroić
ogórki konserwowe w kosteczkę i wysypać na
mięso. Układamy warstwowo nie mieszając składników. Następnie kroimy
cebulkę kosteczkę i wysypujemy na
ogórki. Całość polewamy
ketchupem i wysypujemy puszkę
kukurydzy.
Żółty ser należy zetrzeć na tarce i posypać
kukurydzę. Następną warstwą jest
jogurt.
Kapustę pekińską kroimy w cieniutkie paseczki,
sałatę rwiemy na kawałki palcami. Wykładamy na wierzch.
Sałatka pasuje do frytek czy
ziemniaków przy obiedzie.









