Wykonanie
Babcia zawsze robiła drożdżówki których ja.. nigdy nawet nie widziałam. Ciężko powtórzyć coś na co ma się tylko przepis, nigdy wcześniej tego nie widząc.Mi wyszły takie bułeczki:

Składniki: (robiłam z połowy i wyszło mi 10, czyli to powinno być na 20
bułek)1 kg
mąki przesianej0,5 l
mleka1 szkl.
cukru1
margaryna rozpuszczona5 dkg
drożdży2
jajka2
żółtkaZaczyn
Drożdże, trochę
mleka,
cukru i
mąki wymieszać i odstawić do wyrośnięciaCiastoDo
mąki dodać
mleko.
Jajka z
żółtkiem i
cukrem ubić i dodać do reszty.



Dodać zaczyn i rozpuszczona
margarynę. Wyrabiać aż ciasto nie będzie się lepiło do rąk.

Kruszonka1 porcja
margaryny (dałam rozpuszczoną), 1 porcja
cukru, 2 porcje
mąki i mieszamy aż da się kruszyćjeśli jako porcje uznamy szklankę wyjdzie nam o wiele za dużo kruszonki

Wykonanie:Kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoni,

nałożyć nadzienie, zalepić jak pieroga

i
potem złożyć rogi do środka tworząc kuleczkę.Uważać żeby nie ubrudzić ciasta z
boków nadzieniem bo nie będzie się chciało skleić.

Odstawić do wyrośnięcia.
Bułki posmarować
białkiem i posypać kruszonką.

Piec w 180 stopniach pół godziny.


Próbowałam zrobić 2 rodzaje
bułek: z
jabłkami i
budyniem.
Budyń przy sklejeniu cienkiego ciasta potrafił się wylać.Przy jabłkach nawet jak pękła skorupka to nic się nie działo wielkiego.Polecam zetrzeć
jabłka na tarce, dodać
cukru i
cynamonu i mamy wyśmienite nadzienie ;)

Widzieliście taką mąkę? Ma przydatne podziałki z
boku ;)