ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki Babci z kruszonką

Drożdżówki Babci z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Babcia zawsze robiła drożdżówki których ja.. nigdy nawet nie widziałam. Ciężko powtórzyć coś na co ma się tylko przepis, nigdy wcześniej tego nie widząc.
Mi wyszły takie bułeczki:
Składniki: (robiłam z połowy i wyszło mi 10, czyli to powinno być na 20 bułek)
1 kg mąki przesianej
0,5 l mleka
1 szkl. cukru
1 margaryna rozpuszczona
5 dkg drożdży
2 jajka
2 żółtka
Zaczyn
Drożdże, trochę mleka, cukru i mąki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia
Ciasto
Do mąki dodać mleko.
Jajka z żółtkiem i cukrem ubić i dodać do reszty.
Dodać zaczyn i rozpuszczona margarynę. Wyrabiać aż ciasto nie będzie się lepiło do rąk.
Kruszonka
1 porcja margaryny (dałam rozpuszczoną), 1 porcja cukru, 2 porcje mąki i mieszamy aż da się kruszyć
jeśli jako porcje uznamy szklankę wyjdzie nam o wiele za dużo kruszonki
Wykonanie:
Kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoni,
nałożyć nadzienie, zalepić jak pieroga
i potem złożyć rogi do środka tworząc kuleczkę.
Uważać żeby nie ubrudzić ciasta z boków nadzieniem bo nie będzie się chciało skleić.
Odstawić do wyrośnięcia.
Bułki posmarować białkiem i posypać kruszonką.
Piec w 180 stopniach pół godziny.
Próbowałam zrobić 2 rodzaje bułek: z jabłkami i budyniem.
Budyń przy sklejeniu cienkiego ciasta potrafił się wylać.
Przy jabłkach nawet jak pękła skorupka to nic się nie działo wielkiego.
Polecam zetrzeć jabłka na tarce, dodać cukru i cynamonu i mamy wyśmienite nadzienie ;)
Widzieliście taką mąkę? Ma przydatne podziałki z boku ;)
Źródło:http://pyza-gotuje.blogspot.com/2015/02/drozdzowki-babci.html