Wykonanie

W końcu mamy wakacje. 2 miesiące przerwy i pełen odpoczynek, a później 2 liceum, nowe decyzje, nowe problemy i nowe wyzwania, ale teraz nie trzeba o tym myśleć bo teraz należy się cieszyć tą przerwą! A żeby było jeszcze lepiej to zapraszam na kluski parowe z
truskawkami! Smakują mi o wiele bardziej niż te z sosem mięsnym, ale to chyba przez tą moją słabość do wszystkiego co słodkie!Wcześniejsze pyzy TUTAJ :)Składniki:1kg
mąki1/2 kostki
margaryny10dag
drożdżyłyżeczka
cukru1/3 szklanki letniego
mleka1 całe
jajko2
żółtka1/2 szklanki
cukru1kg
truskawekPrzygotowanie:
Truskawki myjemy i obieramy. Część z nich odkładamy i miksujemy, a drugą część zostawiamy na nadzienie.W małym garnuszku rozdrabiamy
drożdże i
cukier z letnim
mlekiem. Odstawiamy na 5-6 minut do wyrośnięcia.Do garna wsypujemy
mąkę, wlewamy rozgrzaną
margaryną,
żółtka,
jajko i wyrośnięte
drożdże. Całość mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy. Odkładamy na 1h w ciepłe miejsce lub do czasu podwojenia objętości.Na stolnicę wylewamy ciasto, dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy. Na jednej części kładziemy obtoczone w cukrze
truskawki i przykrywamy drugą częścią ciasta. Następnie za pomocą szklanki wykrawamy małe kółeczka. Czynność powtarzamy. ( patrz. zdjęcia poniżej!)Do dużego garnka wlewamy
wodę, przykrywamy gazą i obwiązujemy gumką, aby się trzymała. Nakładamy przykrycie (u mnie była to część okrągłego naczynia żaroodpornego) i gotujemy. Następnie nakładamy kluseczki i parujemy przez około 5-10 min.Podajemy ze zmiksowanymi
truskawkami,
bułką na masełku lub śmietaną/jogurtem z
cukrem.Smacznego!






