Wykonanie

SKŁADNIKI:*zupa:5-6 dużych
buraków2
marchewki1
pietruszkakawałek
selera i
porasól,
pieprzjogurt naturalny lub
śmietanaWarzywa umyć, obrać.
Buraczki i
seler pokroić w kostkę, a resztę warzyw w plasterki.

Zalać
wodą (tylko tak, żeby przykryła warzywa) i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania posolić i popieprzyć.Wszystko zmiksować za pomocą blendera na krem i jeszcze raz doprawić do smaku.Podawać gorące z kleksem
jogurtu lub
śmietany.U mnie dodatkowo krokiecik z
pieczarkami i gotowanym
mięsem kaczki.Przepis na ciasto naleśnikowe: TU ( chcąc mniejszą ilość krokietów można zmniejszyć ilość składników na ciasto naleśnikowe np. o połowę - otrzymamy ok. 8 naleśników)*farsz
cebulapieczarkigotowane
mięso ( u mnie pierś
kaczki)
sól i
pieprzłyżka
oliwy lub
masłaIlość składników zależna jest od tego ile chcemy zrobić krokietów.
Mięso mielimy.
Pieczarki czyścimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na odrobinie tłuszczu szklimy
cebulkę i dusimy razem z
pieczarkami. Na koniec dodajemy zmielone gotowane
mięso i doprawiamy do smaku.Na każdym naleśniku układamy porcję farszu i zawijamy krokieciki.Gotowe podajemy na ciepło przyrumienione na patelni z obu stron.Smacznego!