Wykonanie
Ten przepis jest dla tych, którzy mają obawy przed pieczeniem
chleba. Jest bardzo prosty w wykonaniu a wychodzi na prawdę super. Tak samo pyszny zaraz po upieczeniu jak i na drugi dzień. Przepis odrobinę zmodyfikowany pochodzi z bloga "Moje wypieki". Gorąco polecam.
SKŁADNIKI:600g
mąki pszennej (w oryginalnym przepisie pszenna chlebowa 700g)100g
płatków owsianych ( w oryginalnym przepisie brak)2 łyżeczki
soli25g miękkiego
masła14g
drożdży świeżych1 łyżeczka
cukru150 ml ciepłego
mleka300 ml ciepłej
wodyWYKONANIE:W małej miseczce rozpuścić
drożdże z
cukrem i ciepłym
mlekiem. Na chwilkę odstawić.Do dużej miski wsypać
mąkę,
płatki,
sól, dodać
masło i
wodę. Na koniec wlać przygotowany rozczyn
drożdżowy i wszystko wyrobić (najlepiej ręką) do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto może się trochę kleić, ale starajmy się nie dosypywać
mąki. Wyrobione ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce do podwojenia objętości (u mnie ok. 1h 30min).Gdy ciasto podwoi objętość uderzyć pięścią i lekko wyrobić. Delikatnie podsypując
mąką uformować owalny bochenek. Na obsypanej
mąką blaszce ułożyć bochenek. Przykryć ściereczką i odstawić na jeszcze ok. 30 min. Piekarnik rozgrzać do 230`C. Przed samym pieczeniem bochenek delikatnie oprószyć
mąką i
ostrym nożem naciąć od góry w kilku miejscach. Piec 10 min. Po 10 min. temp. zmniejszyć do 200`C i piec kolejne 20-25 min.
Chleb powinien być wyrośnięty i brzmieć głucho po uderzeniu od
spodu.
Chleb studzimy na kratce!
Bochenek przed pieczeniem.
Bochenek pod koniec pieczenia.