Wykonanie
Muffinki- kto z nas ich nie lubi. Przepis jest wyjątkowo prosty i szybki, a efekt jak zawsze pyszny.

SKŁADNIKI:* mokre:250 ml
mleka100 g roztopionego
masła1
jajko* suche:250 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej175 g
cukru2 łyżki ciemnego
kakao2 tabliczki
czekolady ( u mnie
mleczne z
orzechami)* dodatkowo:200 ml
śmietanki 36%1 łyżka
cukru pudru1 łyżeczka
żelatyny50 ml
wodyWYKONANIE:Z podanej porcji wychodzi 12 muffinek.Przygotować 2 miski.Do jednej miski wlać wszystkie mokre składniki i za pomocą widelca lub trzepaczki połączyć
jajko z płynami.Do drugiej miski wsypać wszystkie suche składniki wcześniej siekając na drobniejsze kawałeczki
czekoladę. ( ok. 4-5 kostek
czekolady zostawiamy do dekoracji i
bitej śmietany) i wymieszać.Składniki mokre wlać do suchych i za pomocą łopatki/ łyżki dość szybko wszystko wymieszać do połączenia składników.Foremki do muffinek wykładamy papilotkami ( ja mam foremki sylikonowe takie KLIK i nie muszę używać papilotek, a muffinki wychodzą wąskie i wysokie) i nakładamy po równo ciasta na ok. 3/4 wysokości.Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy 20 min. Gorące wyciągamy z foremek i studzimy na kratce.Wystudzone muffinki możemy posypać
cukrem pudrem, polać polewą lub tak jak u mnie ozdobić
bitą śmietaną z kawałkami
czekolady.
Żelatynę rozpuszczamy w dobrze ciepłej wodzie i odstawiamy na chwilkę.Dobrze schłodzoną
bitą śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodając
cukier puder. Nie przerywając ubijania cienką strużką wlewamy
żelatynę.
Śmietana w tym momencie powinna zrobić się wyraźnie sztywniejsza. Do
śmietany wsypujemy większość pozostawionej rozkruszonej
czekolady i mieszamy delikatnie.
Śmietaną dekorujemy muffinki i jeszcze raz posypujemy
czekoladą.



SMACZNEGO!