Wykonanie
Ostatnio w mojej głowie ciągle tworzą się historie na temat nadchodzącego wyjazdu na wyspy hiszpańskie. Chodzę ciągle uśmiechnięta, nucę pod nosem i oczom wszystkich ukazuje się moje najlepsze "ja". Także w kuchni udziela mi się "gorący" nastrój. Już niedługo
ryby i owoce morza będą stanowiły główny składnik mojej diety, toteż przygotowuję organizm na powrót do nadmorskich korzeni;)Dziś przygotowałam "Złocistą złocicę" z przepisu Nigelli. Będziecie o niej sporo czytać w najbliższym czasie, bo, jak już
pisałam, odkurzyłam jej książkę kucharską oraz, nieoczekiwanie, wpadłam w sklepie na
sos Worcestershire!
Składniki (2 porcje):1
jajoodrobina
oliwy czosnkowejszczypta
soli i
pieprzukaszka kukurydziana do grubej panierki2 filety z
soliolej kukurydziany do smażeniaNa zaostrzony
sos tatarski:skórka i sok z połowy
cytrynypół łyżeczki
soli morskiej w płatkach bądź 1/4 łyżeczki
soli zwykłejgęsta kwaśna
śmietana (100 g)2 łyżeczki małych
kaparów1
ogórek konserwowy lub 50 g
korniszonów3 krążki (posiekane)
papryczki jalapeno (ze słoika) - ja niestety ich nie znalazłam, więc zastąpiłam
papryczkami pepperoni w słoiczku1 łyżka posiekanych świeżych listków
estragonu (również zastąpiłam
estragonem suszonym)2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiPrzygotowanie:W miseczce lub płytkim naczyniu (takim, w którym zmieści się filet), ubij
jajko z
oliwą czosnkową,
solą i
pieprzem i odstaw.Do drugiego naczynia wsyp
kaszkę kukurydzianą.Zanurz filety po kolei w mieszance
jaja z
oliwą , a później obtocz je delikatnie i dokładnie w
kaszce kukurydzianej. Przełóż je na ruszt, by trochę obeschły.Zacznij robić sos: do miseczki otrzyj
skórkę z cytryny, wyciśnij sos, dodaj
sól i wymieszaj, by się rozpuściła.Dodaj
śmietanę, posiekane
kapary, skrojony
ogórek , papryczkę,
estragon i
natkę- wszystko razem dokładnie wymieszaj, a następnie posyp mieszanką listków
estragonu i
natki pietruszki.Na patelni rozgrzej tyle
oliwy, by pokryła dno warstwą 2-3 mm. Usmaż filety w 1-2 minuty, by panierka była chrupka, a
ryba w środku mięciutka. Przed podaniem rozłóż filety na ręczniku papierowym, by obciekły. Podawaj z
sosem tatarskim i czym chcesz:
sałatą,
ziemniakami,
fasolką szparagową lub
jajkami przepiórczymi.Smacznego! Paulina