Wykonanie
Chrupiące, bardzoo pyszne! Przepis pochodzi z książki pt: " Każdy może gotować." - (od kilku dni cieszę się również książką Jamiego Oliviera, która stoi na mojej półce). Zniknęły z brytfanki błyskawicznie. Można je podać skropione
sokiem świeżo wyciskanej
cytryny, ale również z zielonymi warzywami gotowanymi na parze, lub w duecie z surówką z
pomidorków i
cebuli.
składniki:600 g ugotowanych
ziemniaków500 g ugotowanego na parze
łososia ze skórą (bez łusek i bez ości) - przed gotowaniem na parze filet z
łososia natrzeć
oliwą oraz szczyptą
soli i
pieprzu.
oliwasól morska i świeżo zmielony
pieprzmały pęczek
natki pietruszki1 łyżka
mąki plus trochę do obtoczenia kotlecików1 duże
jajko2 umyte i sparzone wrzątkiem
cytrynyprzygotowanie:zdejmij skórę z ugotowanej na parze
ryby. ugotowane
ziemniaki rozgnieć, rozprowadzając puree na ściankach garna w którym się gotowały. kiedy
ziemniaki przestygną przełóż je do miski wraz z rozdrobnionym
łososiem i dodaj łyżkę
mąki. następnie dodaj
jajko, posiekaną drobniutko
natkę pietruszki, sporą szczyptę
soli i
pieprzu, zetrzyj drobno skórkę z jednej
cytryny, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj i ugnieć.formuj małe kotleciki*, delikatnie oprószaj
mąkę. na patelnię wlej sporo
oliwy i kiedy
oliwa dobrze się rozgrzeje na patelni ułóż kotleciki i smaż je z obu stron po 3-4 minuty lub do momentu aż będą chrupiące i złociste. podawaj od razu z cząstkami
cytryny do wyciśnięcia.* - jeżeli chcesz zamrozić kotleciki ułóż je na talerzu lub deseczce,
owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki. w sytuacjach gdy mamy mało czasu na przygotowanie obiadu, gotowe kotleciki już są, wystarczy tylko usmażyć.bardzo polecam zrobienie takich kotlecików. są przepyszne!a o książce Jamiego "Każdy może gotować" napiszę więcej już wkrótce :)smacznego.