ßßß Cookit - przepis na Rübelitorte (Ciasto Marchewkowe)

Rübelitorte (Ciasto Marchewkowe)

nazwa

Wykonanie

Ciasto marchewkowe ma bogatą historię. W Średniowieczu marchwi używano do przygotowywania deserów, ponieważ była idealnym zamiennikiem dla innych środków słodzących; warzywo to zawiera wiele węglowodanów, ustępuje miejsca jedynie burakowi cukrowemu. Najstarsza znana receptura pochodzi jednak z 1892 roku, ze skryptu ze szkoły gospodarstwa domowego w szwajcarskim Kaiseraugst. W Wielkiej Brytanii ciasto było hitem za czasów II Wojny Światowej, ze względu na racjonowanie żywności i wielkie problemy z dostępnością cukru - pieczono je kompletnie bez tej 'białej śmierci'. W latach 60 ciasto marchewkowe stało się popularnym deserem w lokalach w Stanach Zjednoczonych, choć początkowo serwowane było jako ciekawostka (novelty cake ; w podobny sposób teraz traktuje się ciasto tricolor, 'cmentarz much' czyli ciasto typu petit fours z rodzynkami, oraz Better than Robert Redford cake, czyli Ciasto Lepsze Niż Robert Redford); jest teraz tak standardową pozycją w domowym menu, że w 2011 roku Amerykanie ogłosili je piątym najulubieńszym ciastem kontynentu. W Polsce można czasem usłyszeć o marchwiaku - cieście znanym na Lubelszczyźnie. Przypomina on makowiec o pomarańczowych i łososiowych słojach, i pieczony jest zawinięty w papier jak rolada.
Składniki
3 szklanki mąki
8 jajek
1 i 1/2 szklanki oleju słonecznikowego bądź z pestek winogron
2 szklanki cukru (brązowego lub białego, można je wymieszać)
6 dużych marchwi
2 łyżeczki do herbaty cynamonu
2 łyżeczki do herbaty przyprawy do piernika (polecam tę dra.Oetkera)
łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
Wykonanie
1) Jajka ubijaj z cukrem przez ok. 3 minuty. Dodawaj stopniowo olej, cały czas miksując.
2) Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia, po czym zmiksuj z masą. Piekarnik nastaw na 180 stopni Celsjusza.
3) Dodaj do masy cynamon, sól i przyprawę korzenną (ciasto powinno być na tyle gęste, żeby po łopatkach miksera zostawał wyraźny ślad, rozpływający się dopiero po kilku sekundach).
4) Zetrzyj marchew i domieszaj do masy; powinno być tej startej witaminy ok 2 szklanki luźne, ale można w zasadzie dowolną ilość domieszać i też będzie dobrze. Wylej ją na wytłuszczoną blaszkę i piecz godzinę 20 minut do 'patyczka'. Jeśli ciasto jest już wypieczone na powierzchni ale uparcie nie chce się ściąć w głębokim środku, przestaw temperaturę na 200 stopni i ponakłuwaj je jakimś nieco grubszym od wykałaczki przedmiotem (ja do tego celu używam pędzelka do lukrowania - ma średnicę ok. 3 mm)
Jak widzicie ostygnięte ciasto polukrowałam i ułożyłam na nim wzorek uroczej marchewki z galaretek w cukrze. Ciasto jest kaloryczne, ale zawartość marchwi nieco głaszcze Nam sumienia. Ciasto powinno być bardzo wilgotne - lekko nawet przypominać zakalec.
Źródło:http://psychocookpl.blogspot.com/2014/09/rubelitorte-ciasto-marchewkowe.html