Wykonanie
Ciasto
marchewkowe ma bogatą historię. W Średniowieczu
marchwi używano do przygotowywania deserów, ponieważ była idealnym zamiennikiem dla innych środków słodzących; warzywo to zawiera wiele węglowodanów, ustępuje miejsca jedynie burakowi cukrowemu. Najstarsza znana receptura pochodzi jednak z 1892 roku, ze skryptu ze szkoły gospodarstwa domowego w szwajcarskim Kaiseraugst. W Wielkiej Brytanii ciasto było
hitem za czasów II Wojny Światowej, ze względu na racjonowanie żywności i wielkie problemy z dostępnością
cukru - pieczono je kompletnie bez tej 'białej śmierci'. W latach 60 ciasto
marchewkowe stało się popularnym deserem w lokalach w Stanach Zjednoczonych, choć początkowo serwowane było jako ciekawostka (novelty
cake ; w podobny sposób teraz traktuje się ciasto tricolor, 'cmentarz much' czyli ciasto typu petit fours z
rodzynkami, oraz Better
than Robert Redford
cake, czyli Ciasto Lepsze Niż Robert Redford); jest teraz tak standardową pozycją w domowym menu, że w 2011 roku Amerykanie ogłosili je piątym najulubieńszym
ciastem kontynentu. W Polsce można czasem usłyszeć o marchwiaku - cieście znanym na Lubelszczyźnie. Przypomina on makowiec o
pomarańczowych i łososiowych słojach, i pieczony jest zawinięty w papier jak rolada.Składniki3 szklanki
mąki8
jajek1 i 1/2 szklanki
oleju słonecznikowego bądź z pestek
winogron2 szklanki
cukru (brązowego lub białego, można je wymieszać)6 dużych
marchwi2 łyżeczki do
herbaty cynamonu2 łyżeczki do
herbaty przyprawy do piernika (polecam tę dra.Oetkera)łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaduża szczypta
soliWykonanie1)
Jajka ubijaj z
cukrem przez ok. 3 minuty. Dodawaj stopniowo
olej, cały czas miksując.2)
Mąkę wymieszaj z
sodą i
proszkiem do pieczenia, po czym zmiksuj z masą. Piekarnik nastaw na 180 stopni Celsjusza.3) Dodaj do masy
cynamon,
sól i
przyprawę korzenną (ciasto powinno być na tyle gęste, żeby po łopatkach miksera zostawał wyraźny ślad, rozpływający się dopiero po kilku sekundach).
4) Zetrzyj
marchew i domieszaj do masy; powinno być tej startej witaminy ok 2 szklanki luźne, ale można w zasadzie dowolną ilość domieszać i też będzie dobrze. Wylej ją na wytłuszczoną blaszkę i piecz godzinę 20 minut do 'patyczka'. Jeśli ciasto jest już wypieczone na powierzchni ale uparcie nie chce się ściąć w głębokim środku, przestaw temperaturę na 200 stopni i ponakłuwaj je jakimś nieco grubszym od wykałaczki przedmiotem (ja do tego celu używam pędzelka do lukrowania - ma średnicę ok. 3 mm)
Jak widzicie ostygnięte ciasto polukrowałam i ułożyłam na nim wzorek uroczej
marchewki z
galaretek w cukrze. Ciasto jest kaloryczne, ale zawartość
marchwi nieco głaszcze Nam sumienia. Ciasto powinno być bardzo wilgotne - lekko nawet przypominać zakalec.