ßßß Cookit - przepis na Na dzień dobry - Czekoladowe Kostki Müesli

Na dzień dobry - Czekoladowe Kostki Müesli

nazwa

Wykonanie

Na pierwszy post najlepsze będzie coś zachęcającego do działania ;) Oto Czekoladowe Kostki Müesli!
Składniki:
1 tabliczka ciemnej czekolady (możecie wybrać wegańską, niskotłuszczową - ale najlepsza będzie najzwyklejsza, ja wybieram tą)
szklanka płatków owsianych
150g masła
1/2 szklanki słodu/melasy/syropu z buraka/miodu (można mieszać)
1/2 szklanki cukru brązowego
1/2 szklanki maku
1/2 szklanki sezamu
1/2 szklanki kokosa (w płatkach, wiórkach, kostkach - forma dowolna)
1/2 szklanki skórki pomarańczowej (domowa lepsza, aczkolwiek sklepowa też może być - jeśli nie jest zbyt słodka)
3 szklanki dodatków, na przykład (użyłam każdego z wymienionych, efekty - pyszne):
posiekane orzechy włoskie, kandyzowany imbir, nerkowce, orzechy brazylijskie, rodzynki, żurawina suszona, jabłko suszone, amarantus, posiekane M&M'sy, papaja suszona, ananas kandyzowany, suszone śliwki, słowem - co dusza zapragnie (dobrym sposobem jest zużycie zaległych resztek bakalii, müesli właśnie albo płatków śniadaniowych).
Wykonanie:
1) Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce bardzo dokładnie, zwłaszcza jeśli używasz suszonych owoców bądź skórki. Zadbaj, żeby nic się ze sobą nie posklejało.
2) W kąpieli wodnej stop ze sobą masło, cukier i element spajający (melasę bądź zamiennik). Kiedy masa jest już całkowicie jednolita, wyjmij garnuszek z kąpieli i wylej na suche składniki.
3) Bardzo dokładnie wymieszaj, zagarniając od spodu miski, i jeśli wszystko jest już mokre od spoiwa (sprawdzisz to, biorąc trochę na łyżkę; jeśli po odwróceniu spada po kilku sekundach jako bryłka, jest dobrze; jeśli spada od razu - dodaj suchego.\) , wygrzeb całość do wyłożonej pergaminem brytfanki i rozsmaruj na płasko. Jeśli masa nie jest jeszcze dostatecznie wilgotna, powtórz punkt 2) zmniejszając ilość składników mokrych o połowę.
4. Stop czekoladę w tym samym garnuszku i polej nią stygnącą masę. Wstaw do chłodnego miejsca i po 3-4h pokrój w kostkę.
Jest to dość zdrowy (na kostkę przypada ok. 288kcal), pełen błonnika spożywczego deser, który można pałaszować nawet będąc na dość restrykcyjnej diecie. Nie należy podawać go małym dzieciom ze względu na możliwość zachłyśnięcia i zatrucia botulizmem (jeśli używasz miodu). Jest raczej nieodpowiedni dla alergików, ale dla diabetyków nieinsulinozależnych jest wybawieniem w szkole czy pracy.
Źródło:http://psychocookpl.blogspot.com/2014/06/na-dzien-dobry-czekoladowe-kostki-muesli.html