Wykonanie
Na pierwszy post najlepsze będzie coś zachęcającego do działania ;) Oto
Czekoladowe Kostki Müesli!

Składniki:1 tabliczka ciemnej
czekolady (możecie wybrać wegańską, niskotłuszczową - ale najlepsza będzie najzwyklejsza, ja wybieram tą)szklanka
płatków owsianych150g
masła1/2 szklanki słodu/melasy/syropu z buraka/miodu (można mieszać)1/2 szklanki
cukru brązowego1/2 szklanki
maku1/2 szklanki
sezamu1/2 szklanki
kokosa (w płatkach, wiórkach, kostkach - forma dowolna)1/2 szklanki
skórki pomarańczowej (domowa lepsza, aczkolwiek sklepowa też może być - jeśli nie jest zbyt słodka)3 szklanki dodatków, na przykład (użyłam każdego z wymienionych, efekty - pyszne):posiekane
orzechy włoskie, kandyzowany
imbir,
nerkowce,
orzechy brazylijskie,
rodzynki,
żurawina suszona,
jabłko suszone,
amarantus, posiekane M&M'sy,
papaja suszona,
ananas kandyzowany,
suszone śliwki, słowem - co dusza zapragnie (dobrym sposobem jest zużycie zaległych resztek
bakalii, müesli właśnie albo
płatków śniadaniowych).Wykonanie:1) Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce bardzo dokładnie, zwłaszcza jeśli używasz
suszonych owoców bądź skórki. Zadbaj, żeby nic się ze sobą nie posklejało.2) W kąpieli
wodnej stop ze sobą
masło,
cukier i element spajający (melasę bądź zamiennik). Kiedy masa jest już całkowicie jednolita, wyjmij garnuszek z kąpieli i wylej na suche składniki.3) Bardzo dokładnie wymieszaj, zagarniając od
spodu miski, i jeśli wszystko jest już mokre od spoiwa (sprawdzisz to, biorąc trochę na łyżkę; jeśli po odwróceniu spada po kilku sekundach jako bryłka, jest dobrze; jeśli spada od razu - dodaj suchego.\) , wygrzeb całość do wyłożonej pergaminem brytfanki i rozsmaruj na płasko. Jeśli masa nie jest jeszcze dostatecznie wilgotna, powtórz punkt 2) zmniejszając ilość składników mokrych o połowę.4. Stop
czekoladę w tym samym garnuszku i polej nią stygnącą masę. Wstaw do chłodnego miejsca i po 3-4h pokrój w kostkę.Jest to dość zdrowy (na kostkę przypada ok. 288kcal), pełen błonnika spożywczego deser, który można pałaszować nawet będąc na dość restrykcyjnej diecie. Nie należy podawać go małym dzieciom ze względu na możliwość zachłyśnięcia i zatrucia botulizmem (jeśli używasz
miodu). Jest raczej nieodpowiedni dla alergików, ale dla diabetyków nieinsulinozależnych jest wybawieniem w szkole czy pracy.