Wykonanie
PDF
Jako iż mam dzień wolny od pracy to na mnie spadł obowiązek przyrządzenia śniadania. A żeby nie była to kolejna jajecznica czy też tosty postanowiłem przygotować coś innego, a mianowicie frittatę.Składniki:
kiełbasa sucha (20 dag)6 jaj1/2 szklanki
mlekaser mozzarella (10 dag)1/2
pomidoraśrednia
cebulasólpieprzpapryka ostra (w proszku)
szczypiorek i
natka pietruszki (po 1/2 pęczka)Przygotowanie:1. Na patelni z odłączaną rączką lub w innym naczyniu nadającym się do piekarnika podsmażamy
kiełbaskę pokrojoną w plastry, do momentu aż stanie się chrupiąca i przyrumieniona.
2. Do
kiełbaski dodajemy
cebulkę pokrojoną w kostkę, smażymy około 1-2 minuty, dodajemy drobno pokrojone
pomidory oraz doprawiamy
papryką.3. W
między czasie
jaja roztrzepujemy z
mlekiem,
serem pokrojonym w drobne paseczki oraz
solą i
pieprzem.4. Gdy
cebulka się zrumieni a
pomidory zmiękną dodajemy masę jajeczno-
serową i smażymy około 1-2 minuty.5. Następnie przekładamy patelnie do piekarnika rozgrzanego do 180* i zapiekamy do momentu całkowitego ścięcia się potrawy.6. Podajemy posypaną drobno posiekaną
zieleniną.Smacznego!!!PDF