Wykonanie
PDFCzasem przychodzi taki czas, że zjadłoby się coś innego i wybiera się do sklepu po składniki i klapa. Okazuje się, że w naszym markecie nie ma głównego składnika - w naszym przypadku tortilli. Co tu począć? Zastanowić się chwilę nad sensem egzystencji bez dania, na które macie ochotę i skombinować swoje własne tortille. Oto przepis na nie.Składniki:3 - 4 szklanki
mąkiszklanka ciepłej
wodyduża szczypta
soli4 łyżki
oleju (można użyć dwóch łyżek
margaryny)250 gr
mięsa mielonegopół dużej
cebuli3 - 4 łyżeczki
przecieru pomidorowego lub
ketchupuprzyprawyczosnekPrzygotowanie:Tortilla zwana macą:1. Najpierw w misce mieszamy
produkty sypkie(
mąka i
sól - można też dodać odrobinę
curry są wtedy bardziej żółte i maja odrobinę orientalny smak).2. Dodajemy 3 łyżki
oleju oraz
wodę i wyrabiamy twarde ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy ostatnią łyżkę
oleju i wgniatamy w ciasto.3. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i wałkujemy na cienkie placuszki. Smażymy je na patelni jak naleśniki. Można to robić na suchej powierzchni, ponieważ ciasto zawiera
olej (zmniejszając maksymalnie temperaturę). Z tej porcji ciasta wychodzi około 25 placuszków wielkości średnich naleśników.Nadzienie do Tortilli:1. Na odrobinie
oleju szklimy pół dużej
cebuli posiekanej w kosteczkę.2. Dodajemy do tego
mięso mielone i smażymy ok 4 - 5 minut aż
mięso się dobrze przesmaży.3.
Przecier pomidorowy lub
ketchup rozrabiamy w 1/4 szklanki
wody by zrobić coś w stylu sosu.4. Dodajemy do
mięsa i mieszając co kilka chwil przyprawiamy:
solą,
pieprzem,
papryką ostrą,
majerankiem, zmiażdżonym lub posiekanym
czosnkiem i tym co lubimy najbardziej.Na talerzu układamy placuszki tortilli i na nie nakładamy sos. Lub podajemy sos osobno a placuszki osobno.Smacznego!!!PDF