Wykonanie
Czy wiecie, że
bułkę tartą można wykorzystać nie tylko jako panierkę i zasmażkę? Pomyślałam, że spróbuję wykorzystać ją zamiast
mąki, jako bazę do
ciastek.Wyszły lekko popękane, o
kakaowym smaku.

Ilość składników na 14-16 sztuk.Składniki:
bułka tarta (200 g)
cukier biały (80 g)2 czubate łyżeczki
kakao2
jajka1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
oleju ryżowego (można użyć innego
oleju nadającego się do wypieków)1/2 tabliczki
czekolady (50 g)
migdały lub inne
orzechy (ilość dowolna)Przygotowanie:W misce ubijam mikserem
jajka razem z
cukrem, następnie dodaję
bułkę tartą,
kakao,
olej i
proszek do pieczenia. Wszystko razem miksuję.Miękką
czekoladę kroję w kostkę (nie musi być równa) i wrzucam do przygotowanego ciasta, dorzucam jeszcze
migdały (ja miałam już pocięte w kostkę) i zagniatam ręką ciasto.Piekarnik nagrzewam do 160 st. C z termoobiegiem.Z ciasta przygotowuję kulki wielkości
orzecha włoskiego. Kulki toczę
między dłońmi, a na końcu spłaszczam je (nie mogą być grubsze, niż 1 cm) i formuję brzegi palcami, aby uzyskać mniej więcej kształt koła.Płaską blachę wykładam papierem do pieczenia, na który układam spłaszczone porcje ciasta.Piekę 8-9 minut na środkowej półce. Wyłączam piekarnik i zostawiam
ciastka do wystudzenia w zamkniętym piekarniku.Smacznego!