ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta z koperkiem

Młoda kapusta z koperkiem

nazwa

Wykonanie

Mł oda kapusta z cyklu- "jak u babci" już od dawna za mną chodziła, ale na stancji warunki do robienia takich rzeczy bardzo ograniczone ale za to teraz w domu mogę bez przeszkód realizować pomysły :) Przepis odrobinę inny niż ten babci bo w sumie kurczak jest niemalże jedynym mięsem które jadam dlatego zrezygnowałam z tłustego mięsa na rzecz kurczaka.
1 główka młodej kapusty
pęczek koperku
3 skrzydełka z kurczaka
1 duża pierś z kurczaka
3 marchewki
2 cebule
pietruszka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz,
odrobina soku z cytryny, majeranek, kminek
Kapustę przekroić na 4 części, usunąć twardy środek a resztę drobno poszatkować (można użyć specjalnej przystawki do maszynki do mielenia mięsa)
Przygotować wywar w dużym garnku. Wlać ok. 2 litry wody, dodać skrzydełka, cebule i pietruszkę. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tartce o dużych oczkach i także wrzucić do wywaru.
Gotować ok. 30 min, po tym czasie wyjąć skrzydełka. Mięso ze skrzydełek oddzielić i wrzucić do bulionu.
Do bulionu wrzucić poszatkowaną kapustę i koperek pokrojony drobno.
Gotować aż kapusta zmięknie. Pod koniec gotowania dodać koncentrat, odrobinę soku z cytryny i przyprawy wedle uznania.
Źródło:http://smerfetkagotuje.blogspot.com/2013/06/moda-kapusta-z-koperkiem.html