Wykonanie

składniki na ciasto:1,5 szkl
mąki60 ml ciepłego
mleka50 g
margaryny2
żółtka7 g
drożdży2 łyżki
cukru0,5 łyżki
oleju1/4 łyżeczki
soli z,5 łyżki
wódkipół opakowania
cukru waniliowegoprzygotować rozczyn z
cukru,
mleka i
drożdży i pozostawić na 15 minut,
margarynę roztopić w rondelku i ostudzić,do rozczyny dodać pozostałe składniki, dobrze zagnieść, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,masa makowa:160 g
maku70g
cukru30 g
rodzynek10 g
orzechów włoskich, posiekanych1 łyżka
mioduolejek migdałowy do smakupół łyżki
miękkiej margarynykandyzowane
owocebiałko z 2
jajek (pozostałe z ciasta)
mak zaparzyć w 200 ml wrzącej
wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zmielić,
białka ubić na sztywną pianę,do
maku dodać wszystkie składniki oprócz ubitej piany z
białek,którą dodajemy na końcu i delikatnie mieszamy,ciasto rozwałkować, nałoży ć masę
makową, zwinąć w papier do pieczenia (nie zakrywać
boków),
pies w keksówce 30 -35 minut w temperaturze 180 stopni.