ßßß Cookit - przepis na Tort leśny dla Agnieszki

Tort leśny dla Agnieszki

nazwa

Wykonanie

O Agnieszce i jej torcie była już mowa tutaj . W każdym razie będąc zaproszonym na urodziny wypadałoby coś przygotować. Najlepiej niestandardowego :) Tort leśny, niewiele mający wspólnego z czarnoleśnym, to doskonały przykład koncepcji tortów nowoczesnych, o których pisałem już kiedyś. W prawdzie urodziny były 2 tygodnie temu w dzień pizzy, ale brak wolnego czasu pozwolił mi zamieścić ten przepis dopiero teraz. W sumie i tak nikt nie wie kiedy Agnieszka miała urodziny, także mogłem napisać cokolwiek :D
Warstwa ziemi
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
2 szklanki wody
1/3 szklanki oleju
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa próchnicy
2 budynie wiśniowe
margaryna
herbatniki
łyżka kakao
0,5 l mleka roślinnego
Warstwa runa
1,5 szklanki mąki
200 g rozdrobnionego szpinaku
3/4 szklanki cukru
1 szklanka wody
4 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zaczynamy od podstawy czyli warstwy ziemi, na której wszystko się trzyma. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na czas 45 minut.
Potem musimy przygotować warstwę próchnicy. Przygotowujemy budyń, ale dajemy 2 razy mniej płynu. Tj. 2 budynie na pół litra mleka. Jak ostygnie miksujemy z margaryną i kakao oraz wrzucamy tam pokruszone kawałki ciastek.
Na koniec warstwa runa. Taki mech to jest zielony o każdej porze roku dlatego warstwa będzie zielona. Mieszamy wszystkie składniki i pieczemy w piekarniku przy podobnych ustawieniach jak warstwa ziemi. Po upieczeniu studzimy i kruszymy.
Na warstwę gleby dajemy próchnicę i posypujemy runem. Żeby ładniej wyglądało dekorujemy np. borówkami lub jagodami. Jako, że o tej porze roku o takie ciężko udekorowałem miąższem granatu.
Źródło:http://weganskiewesele.blogspot.com/2014/02/tort-dla-agnieszki-lesny.html