Wykonanie
Publikujemy szczegółowy przepis na najbardziej znaną grecką potrawę. Tego dania nie może zabraknąć na żadnej greckiej imprezie.Składniki:2 kg dużych okrągłych
bakłażanów1 kg
mielonego mięsa1/2 filiżanki
oliwy2 duże
cebule5 dojrzałych
pomidorów1/2 filiżanki
wytrawnego białego winasól,
pieprzstarty
żółty serolej do smażenia2-3 porcje
sosu beszamelowegoBakłażany obieramy, kroimy w cienkie plasterki, obficie solimy i zostawiamy w misce cedzakowej na pół godziny.
Mięso mielone smażymy z
cebulą na
oleju, gasimy go
winem. Dodajemy przetarte wcześniej
pomidory,
sól,
pieprz i dusimy na małym ogniu dopóki sos nie odparuje. Odsączone
bakłażany smażymy na
oleju.Układamy połowę
bakłażanów w brytfance, posypujemy
startym serem, przekładamy
połową mięsa mielonego, przykrywamy resztą
bakłażanów, posypujemy
startym serem i układamy resztę
mięsa. Na wierzch dajemy grubą warstwę wcześniej przygotowanego
sosu beszamelowego. Posypujemy tartym
serem. Pieczemy w gorącym piekarniku dopóki wierzch sosu nie zrumieni się na złoty kolor.Inne warianty: Dół mussaki możemy wyłożyć
ziemniakami,
cukinią lub
kabaczkami.przepis pochodzi z książki Kuchnia Grecka. Autor przepisu Sofia
Souli