Wykonanie
Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na domowe danie
makaronowe. Carbonara wywodzi się z Włoch, jednak myślę, że obecnie jest to już danie międzynarodowe;-). Oryginalny włoski przepis bazuje na sosie z samych
jajek, jednak w większości
polskich przepisów znajdziemy dodatek
czosnku i
śmietany. Pyszny
parmezan często zastępujemy
serem żółtym. Mimo tych różnic danie jest nadal przepyszne. Jest niezwykle aromatyczne, swoim smakiem i zapachem przenosi nas do
słonecznej Italii.To prawda, że danie jest bardzo kaloryczne, ale jakie dobre!!!;)Składniki:o,5 kg
makaronu spaghetti, 200 g
boczku wędzonego, 1 duża
cebula, 2 ząbki
czosnku, 4
żółtka, 300 ml
śmietanki kremówki, starty
parmezan ( lub
ser żółty),
sól,
pieprz,
oliwa z oliwekPrzygotowanie:1.
Makaron gotujemy do miękkości lub al dente w osolonej wodzie.2.
Boczek kroimy w drobne plasterki. Wrzucamy go na rozgrzaną
oliwę z oliwek. Smażymy aż będzie mocno rumiany, następnie wykładamy go na bok.3.
Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do rozgrzaną patelnię z
oliwą po
boczku.4.
Cebulę obieramy z łupin, kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do
czosnku. Smażymy na złoty kolor.5. W
między czasie w osobnej miseczce przygotowujemy sos.
Śmietanę mieszamy z
żółtkami jaj, dodajemy
starty ser żółty (nie za dużo, żeby nie zrobił się ulepek;-. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.6. Mieszamy
boczek z
czosnkiem i
cebulą. Dodajemy
makaron i mieszamy.7. Powoli, cały czas mieszając dodajemy sos jajeczno
śmietanowy.8. Kilka minut trzymamy jeszcze danie na małych ogniu, aby sos lekko zgęstniał i wszystkie składniki się połączyły.Możemy dodać drobno posiekaną
pietruszkę.
About Antolka Jakuszkowa