Wykonanie

Idea
faworków pieczonych w piekarniku bardzo mi sie spodobała. Ten chrupki, delikatny chrust wykonuje sie z bardzo miękkiego i przyjaznego w obróbce ciasta. Jeżeli chcemy wykonać z niego paluchy do zupy-krem, albo przegryzkę do
wina czy
piwa, pracy jest jeszcze mniej, bo nie formujemy
faworków tylko ciasto tniemy radełkiem na długie paski. Do ciasta na takie paluchy dodajemy mniej
cukru i dodatkowo dużą szczyptę
soli, a wierzch posypujemy grubą
solą lub ulubionymi
ziołami.Kolejną porcję chrustu
drożdżowego, pieczonego w piekarniku wykonałam, aby podać z nim kremową zupę
porową.Taka zupa jest aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca. W sam raz na zimowy czas.

pół kilo białych części
pora2 łyżki
masła klarowanego1 duża
pietruszka1 duży
ziemniak (można pominąć)
bulion warzywny lub
woda, około 1-1,2lbiałe,
wytrawne wina, około 0,25lsuszony
tymianekgałka muszkatołowasól,
pieprzPory pokroić w krążki, umyć na sicie, wrzucic na rozgrzane
masło, lekko posolić i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Pilnować, aby sie nie rumieniły. Dodać pokrojoną na kawałki
pietruszkę i
ziemniaki, gałązkę suszonego
tymianku. Dolać tyle
bulionu, aby warzywa były przykryte. Dusic dalej do czasu. aż wszystkie składniki będą miękkie.Warzywa zmiksować dokładnie na krem i dodatkowo przetrzeć masę przez sito. Dodać pozostały
bulion i
wino w ilości do smaku. Zupę doprawić
pieprzem,
solą i
gałką muszkatołową.Zagotować. Pozostawic na godzinę.Podawać z kleksem
śmietany, prażonymi piniami i pieczonym w piekarniku chrustem
drożdżowym.Z podanych ilości wychodzą 3-4 porcje gęstej zupy.