ßßß Cookit - przepis na Zupa porowa

Zupa porowa

nazwa

Wykonanie

Idea faworków pieczonych w piekarniku bardzo mi sie spodobała. Ten chrupki, delikatny chrust wykonuje sie z bardzo miękkiego i przyjaznego w obróbce ciasta. Jeżeli chcemy wykonać z niego paluchy do zupy-krem, albo przegryzkę do wina czy piwa, pracy jest jeszcze mniej, bo nie formujemy faworków tylko ciasto tniemy radełkiem na długie paski. Do ciasta na takie paluchy dodajemy mniej cukru i dodatkowo dużą szczyptę soli, a wierzch posypujemy grubą solą lub ulubionymi ziołami.
Kolejną porcję chrustu drożdżowego, pieczonego w piekarniku wykonałam, aby podać z nim kremową zupę porową.
Taka zupa jest aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca. W sam raz na zimowy czas.
pół kilo białych części pora
2 łyżki masła klarowanego
1 duża pietruszka
1 duży ziemniak (można pominąć)
bulion warzywny lub woda, około 1-1,2l
białe, wytrawne wina, około 0,25l
suszony tymianek
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Pory pokroić w krążki, umyć na sicie, wrzucic na rozgrzane masło, lekko posolić i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Pilnować, aby sie nie rumieniły. Dodać pokrojoną na kawałki pietruszkę i ziemniaki, gałązkę suszonego tymianku. Dolać tyle bulionu, aby warzywa były przykryte. Dusic dalej do czasu. aż wszystkie składniki będą miękkie.
Warzywa zmiksować dokładnie na krem i dodatkowo przetrzeć masę przez sito. Dodać pozostały bulion i wino w ilości do smaku. Zupę doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
Zagotować. Pozostawic na godzinę.
Podawać z kleksem śmietany, prażonymi piniami i pieczonym w piekarniku chrustem drożdżowym.
Z podanych ilości wychodzą 3-4 porcje gęstej zupy.
Źródło:http://zapachchleba.blogspot.com/2014/02/zupa-porowa-z-tymiankem-gaka.html