Smaczna, sycąca zupa. Tania i szybka w przygotowaniu. Przepis szwedzki.Składniki: ( 4-5 porcji)4 średnie ziemniaki pokrojone w talarki1 cebula, pokrojona w kostkę1 duży por lub 2 małe pokrojone w talarki1 łyżka masła albo margaryny1 litr wody2 kostki bulionowe warzywne2-3 łyżki śmietanysól, pieprzSposób przygotowania:Ziemniaki, cebulę i pora umyj i obierz. Warzywa pokrój w talarki a następnie dodaj masło i podsmaż w garnku około 3 minuty. Ważne, żeby warzywa nie były przyrumienione. Dodaj wodę oraz pokruszone kostki rosołowe. Gotuj około 15 - 20 minut pod przykrywką, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj śmietanę, sól, pieprz a następnie użyj blendera. Zmiksuj zupę na gładki krem. Zupę podawaj z cienkimi krążkami surowego pora i natką pietruszki. Smacznego!