Wykonanie
Kto nie lubi marcepana?
Ciasteczka z marcepanem w trakcie pieczenia wyglądały, jak olbrzymie dżdżownice, a nie jak apetyczne
ciasteczka :). Kupiłam dwa bardzo duże
jajka marcepanowe polane
gorzką czekoladą, które stanowiły podstawę smaku tych
ciasteczek.Marcepan bardzo szybko znika w moim domu, w związku z tym postanowiłyśmy z córką zrobić
ciastka marcepanowe. Zrobiłyśmy je z Jowitą w dwóch wersjach, jedna z
dżemem z czarnej porzeczki, druga z
płatkami migdałowymi. Zdania na te temat, które lepsze tradycyjnie były podzielone, w każdym bądź razie błyskawicznie zniknęły, za szybko...
Ciastka są bardzo szybkie w wykonaniu. Przepis znalazłyśmy na stronie „Domowe Wypieki” i
smakowo go zmodyfikowałyśmy (były
pistacjowe). Pierwotnie przepis pochodzi ze strony: www.livingathome.de, „Pistazien- Plätzchen”.Składniki:250g
mąki pszennej2 łyżeczki
cynamonuszczypta
soli80g
cukru pudru100g
masła1
jajko1
żółtkopłatki migdałów - 1/3 szklanki
dżem z czarnej porzeczki ( musi być w nim dużo
owoców, a mało
galaretki) - 1/3 szklanki400g masy marcepanowej- ja użyłam
jajka marcepanowe w
czekoladzie kupione w Lidlu5 łyżek
mlekaSposób przygotowania:Na jednolitą masę zagniatamy składniki na kruche ciasto:
mąka, szczypta
soli,
masło,
cukier puder,
cynamon,
jajko,
żółtko. Przykryte ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę.Masę marcepanową zagniatamy na jednolitą masę. Z masy formujemy 2 wałki o długości 40cm.Ciasto dzielimy na 2 części.Każdą część rozwałkowujemy na szerokość 10x40cm. Na jednej rozwałkowanej części nakładamy
dżem, a na drugiej części posypujemy
płatki migdałowe, które wałkiem dociskamy do ciasta.Na ciasto kładziemy wałek z masy marcepanowej i zwinąć. Powstałe wałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem w dół. Zabezpieczamy boki wałków
ciastem, aby nie wypłynął z nich marcepan.Nożem delikatnie naciskamy na
ciastka, ale nie przecinamy ich aby
dżem i marcepan nie wypłynąłPieczemy w nagrzanym piekarniku około 25- 30 min. w temperaturze 180°C.Otrzymane batony kroimy nożem na pojedyńcze
ciastka.


