ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka z marcepanem

Ciasteczka z marcepanem

nazwa

Wykonanie

Kto nie lubi marcepana?
Ciasteczka z marcepanem w trakcie pieczenia wyglądały, jak olbrzymie dżdżownice, a nie jak apetyczne ciasteczka :). Kupiłam dwa bardzo duże jajka marcepanowe polane gorzką czekoladą, które stanowiły podstawę smaku tych ciasteczek.
Marcepan bardzo szybko znika w moim domu, w związku z tym postanowiłyśmy z córką zrobić ciastka marcepanowe. Zrobiłyśmy je z Jowitą w dwóch wersjach, jedna z dżemem z czarnej porzeczki, druga z płatkami migdałowymi. Zdania na te temat, które lepsze tradycyjnie były podzielone, w każdym bądź razie błyskawicznie zniknęły, za szybko...
Ciastka są bardzo szybkie w wykonaniu. Przepis znalazłyśmy na stronie „Domowe Wypieki” i smakowo go zmodyfikowałyśmy (były pistacjowe). Pierwotnie przepis pochodzi ze strony: www.livingathome.de, „Pistazien- Plätzchen”.
Składniki:
250g mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
80g cukru pudru
100g masła
1 jajko
1 żółtko
płatki migdałów - 1/3 szklanki
dżem z czarnej porzeczki ( musi być w nim dużo owoców, a mało galaretki) - 1/3 szklanki
400g masy marcepanowej- ja użyłam jajka marcepanowe w czekoladzie kupione w Lidlu
5 łyżek mleka
Sposób przygotowania:
Na jednolitą masę zagniatamy składniki na kruche ciasto: mąka, szczypta soli, masło, cukier puder, cynamon, jajko, żółtko. Przykryte ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę.
Masę marcepanową zagniatamy na jednolitą masę. Z masy formujemy 2 wałki o długości 40cm.
Ciasto dzielimy na 2 części.
Każdą część rozwałkowujemy na szerokość 10x40cm. Na jednej rozwałkowanej części nakładamy dżem, a na drugiej części posypujemy płatki migdałowe, które wałkiem dociskamy do ciasta.
Na ciasto kładziemy wałek z masy marcepanowej i zwinąć. Powstałe wałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem w dół. Zabezpieczamy boki wałków ciastem, aby nie wypłynął z nich marcepan.
Nożem delikatnie naciskamy na ciastka, ale nie przecinamy ich aby dżem i marcepan nie wypłynął
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 25- 30 min. w temperaturze 180°C.
Otrzymane batony kroimy nożem na pojedyńcze ciastka.
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/04/ciasteczka-z-marcepanem_15.html