ßßß Cookit - przepis na Panettone, babka drożdżowa / Panettone cake

Panettone, babka drożdżowa / Panettone cake

nazwa

Wykonanie

Panettone, to wysokie ciasto drożdżowe, które często jadam będąc w Bielsku na starym rynku, w ulubionej cukierni. Pięknie wyrośnięte ciasto drożdżowe kojarzy mi się z wyjątkowym darem / umiejętnościami kulinarnymi, aby takie ciasto wyczarować. Rzadko miałam okazję jeść takie ciasto, znam dwie osoby, które potrafią upiec przepyszne ciasto drożdżowe: moja babcia i teściowa mojej siostry. Dzisiaj nieskromnie muszę powiedzieć, że chyba dołączyłam do tego grona. Piszę "chyba", ponieważ pierwszy raz takie ciasto upiekłam, boję się powtórzyć, żeby nie pozbawić się złudzeń. Ciasto urosło na wysokość 13 cm i nie opadło!!! Albo to jest dobry przepis ( dokonałam kilka modyfikacji, do których rzeczywistość mnie zmusiła), albo dzisiaj miałam dobry dzień. Przeczytałam w "Kuchni polskiej", najważniejszej lekturze kulinarnej w Polsce, na co szczególnie zwrócić uwagę przy pieczeniu ciast drożdżowych i nie śpieszyłam się przy wyrabianiu ciasta, byłam wyjątkowo cierpliwa:)
Warto ciasto wyrobić wieczorem, aby rano włączyć piekarnik i zjeść na śniadanie kawę z ciepłym i świeżym ciastem drożdżowym posmarowanym ulubionym dżemem lub kremem czekoladowym, chociaż niekoniecznie:).
Składniki:
640 gram maki do wypieku ciast drożdżowych
12 łyżek cukru
200 gram masła
szklanka mleka
5 żółtek
pół kostki drożdży
można dodać rodzynki, opcjonalnie ( ok. 1 szklanki)
Sposób przygotowania:
drożdże i cukier wyrabiamy razem, do rozpuszczenia drożdży i cukru
mąkę (600 gram ) przesiewamy, aby napowietrzyć ją, dodajemy rozpuszczone drożdże, ciepłe mleko, odstawiamy na jakiś czas tak, aby ciasto lekko podrosło
dodajemy żółtka i rozpuszczone masło - nie należy przerażać się początkowym wrażeniem, że składniki nie chcą połączyć się, tylko cierpliwie wyrabiać ok. 13-15 minut tak, aby jak najwięcej powietrza było w cieście ( powinny pojawiać się cieście pękające pęcherze powietrza)
zostawiamy ciasto na dłuższy czas tj. 1-2 godziny ( ja musiałam wyjść z domu i zostawiłam ciasto na 5 godzin), przykryte lnianą ściereczką z tektury sztywnej i pergaminu zrobiłam tzw. komin, którego użycie pozwoli na otrzymanie pożądanego kształtu ciasta charakterystycznego dla Panettone. Możemy dodać bakalie i resztę mąki, chwilę ( 5 minut) wyrabiamy ciasto, aby następnie przenieść je do przygotowanego rulonu
ponownie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na kilka godzin - ciasto musi wysoko wyrosnąć. Ja wykonywałam te czynność wieczorem i zostawiałam ciasto przysłonięte lnianą ściereczką na całą noc, aby nad ranem upiec w piekarniku i mięć ciepłe ciasto do kawy na śniadanie
nożem na środku ciasta wykonujemy dwa krzyżujące się nacięcia
ciasto piekłam w temperaturze 180 stopni przez 60 minut, po 50 minutach warto sprawdzić w samym środku ciasta patykiem, czy ciasto jest upieczone. Piekłam ciasto przykryte od góry kawałkiem pergaminu, aby nie przypaliło się.
Wskazane pamiętać:
ciasto ma być dobrze wyrobione / napowietrzone
do piekarnika wkładamy ciasto, gdy została osiągnięta w piekarniku temperatura ok. 100 stopni
po upieczeniu stopniowo rozchylamy piekarnik, pergamin zdejmujemy z góry po 15 minutach, aby ciasto nam nie opadło
cały komin demontujemy po upieczeniu, najwcześniej po ok. 30 minutach
Smacznego:)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/02/panettone-ciasto-drozdzowe-panettone.html