ßßß Cookit - przepis na Śledzie z burakami / Herring with beetroot

Śledzie z burakami / Herring with beetroot

nazwa

Wykonanie

Jesteśmy po świętach, które były okazją do poznania i wypróbowana wielu przepisów ze śledziami. Ja proponuję je z dodatkiem, który często na moim blogu pojawia się, mianowicie z cieniutkimi plastrami buraków i ziemniaków, w otoczeniu drobniutko posiekanych ogórków kiszonych i czerwonej cebuli. W kuchni mojej Mamy często były śledzie w podobnym zestawieniu, tylko zamiast buraków były jabłka. Sałatkę można podawać ze śmietaną, jogurtem naturalnym, majonezem lub polane tylko sporą ilością oliwy - wg uznania. Buraki i ziemniaki mogą być pokrojone w średnią kostkę, zamiast w plasterki.
Składniki dla 4 osób:
5 średnich ziemniaków
2 średnie buraki
5 pojedyńczych filetów śledzia
1 średnia cebula czerwona
2-3 ogórki kiszone
sól, pieprz, cytryna
opcjonalnie: jogurt, śmietana, majonez lub oliwa ( oliwa, to mój wybór)
Sposób przygotowania: w dwóch małych garnkach gotujemy osobno buraki i ziemniaki z dodatkiem łyżeczki soli
cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę
każdy z filetów tniemy na trzy równe podłużne kawałki
ziemniaki i buraki gotujemy tak długo, aż bez problemu będziemy mogli włożyć w warzywa widelec (celowo nie podaję czasu, bo różnej wielkości możemy mieć warzywa)
po ugotowaniu warzyw, studzimy je, następnie obieramy ze skórek i kroimy w bardzo cienkie plasterki na talerzu układamy na przemian plaster ziemniaka i buraka, śledzie zwijamy w pentelki, obok kładziemy zmieszane ogórki z cebulką
polewamy kilkoma kroplami cytryny, solimy, pieprzymy, polewamy oliwą lub dodajemy obok "kleks" ze śmietany lub jogurtu
Smacznego:)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2012/12/sledzie-z-burakami-herring-with-beetroot.html