Wykonanie
Jesteśmy po świętach, które były okazją do poznania i wypróbowana wielu przepisów ze
śledziami. Ja proponuję je z dodatkiem, który często na moim blogu pojawia się, mianowicie z cieniutkimi plastrami
buraków i
ziemniaków, w otoczeniu drobniutko posiekanych
ogórków kiszonych i
czerwonej cebuli. W kuchni mojej Mamy często były
śledzie w podobnym zestawieniu, tylko zamiast
buraków były
jabłka.
Sałatkę można podawać ze
śmietaną,
jogurtem naturalnym,
majonezem lub polane tylko sporą ilością
oliwy - wg uznania.
Buraki i
ziemniaki mogą być pokrojone w średnią kostkę, zamiast w plasterki.Składniki dla 4 osób:5 średnich
ziemniaków2 średnie
buraki5 pojedyńczych filetów
śledzia1 średnia
cebula czerwona2-3
ogórki kiszonesól,
pieprz,
cytrynaopcjonalnie:
jogurt,
śmietana,
majonez lub
oliwa (
oliwa, to mój wybór)Sposób przygotowania: w dwóch małych garnkach gotujemy osobno
buraki i
ziemniaki z dodatkiem łyżeczki
solicebulę i
ogórki kroimy w drobną kostkękażdy z filetów tniemy na trzy równe podłużne kawałki
ziemniaki i
buraki gotujemy tak długo, aż bez problemu będziemy mogli włożyć w warzywa widelec (celowo nie podaję czasu, bo różnej wielkości możemy
mieć warzywa)po ugotowaniu warzyw, studzimy je, następnie obieramy ze skórek i kroimy w bardzo cienkie plasterki na talerzu układamy na przemian plaster
ziemniaka i
buraka,
śledzie zwijamy w pentelki, obok kładziemy zmieszane
ogórki z
cebulkąpolewamy kilkoma kroplami
cytryny, solimy,
pieprzymy, polewamy
oliwą lub dodajemy obok "kleks" ze
śmietany lub
jogurtuSmacznego:)