Wykonanie
Uwielbiam
truskawki, dla mnie to najsmaczniejszy
owoc świata.Jesienią korzystam z moich zapasów robionych w czerwcu, aby w dniu takim jak dziś wyjąć z lodówki zamrożony mus z
truskawek i przygotować z nich coć naprawdę wyjątkowego, coś co nie pozwala zapomnieć o lecie... Nie jest to deser dietetyczny, ale zarzucić też mu nie można kaloryczności, jest bardzo szybki w przygotowaniu ( nic nie pieczemy), ma naturalny smak i naturalny różowy kolor.Większość kobiet ma słabość do
truskawkowych deserów:
truskawki w
czekoladzie, koktajle
trukawkowe,
truskawki polane
octem balsamicznym... Moja koleżanka miała wizję romantycznego wieczoru z mężem: kupiła
truskawki, kupiła
szampana, który był schładzany w lodówce. Ona w pracy, on po pracy, mąż otworzył lodówkę, pomyślał mąż o swej żonie, że Ją kocha, że
zrobi Jej niespodziankę, zobaczył
truskawki i zrobił z nich... kompot. Niech ta historia będzie przypomnieniem, że one i oni są jednak inni. Niekoniecznie z Wenus i Marsa, po prostu inni...Składniki dla 3 osób:12
biszkoptów podłużnychpołowa opakowania
serka mascarponemały kubek
śmietanki ( 30%)1
śmietan-fixcukier waniliowy2 pojemniczki musu
truskawkowego (można kupić w sklepie)trochę
cukru-pudru do smakupołowa tabliczki
białej czekoladySposób przygotowania:rozmrożony mus
truskawkowy przecedzamy na sitku (gęsty mus damy do ubitej
śmietany, sok/odciek
truskawkowy zużyjemy do moczenia
biszkoptów)
śmietanę kremówkę ubijamy mikserem ( 4 łyżki odkładamy do osobnej miseczki)dodajemy
mascarpone,
cukier waniliowy, gęsty mus
truskawkowy i 2 łyżki
cukru pudru (
cukier dodawałbym stopniowo, aby nie było za słodkie),
śmietan-fix - otrzymujemy masę
truskawkowąbiszkopty moczymy w soku otrzymanym z odsączenia
truskawkowego musu na talerzu stopniowo ukladamy warstwami: masa truskawkowa, biszpoty, masa truskawkowa, biszpoty, masa truskawkowa,połowę tabliczki
białej czekolady rozpuszczamy w mikrofalówce ( lub kąpieli
wodnej) dodajemy odłożone wcześniej 4 łyżki ubitej
śmietanki kremówki, mieszamy - wykorzystujemy ją do dekoracji.Najsmaczniejszy deser jest po minimum 8 godzinach -
biszkopty będa nadal puszyste, ale nie suche.Smacznego :)