ßßß Cookit - przepis na Wiosenne tiramisu

Wiosenne tiramisu

nazwa

Wykonanie

Składniki:
opakowanie 250 g mascarpone
pół opakowania cukru waniliowego lub ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii
3-4 łyżki cukru
250 ml śmietanki do ubijania mocno schłodzonej
biszkopty "języczki"
pół kubka mocnej kawy
25 dag truskawek
liście mięty do dekoracji
2-3 łyżki kakao
Mascarpone ubić z cukrem, osobno ubić śmietankę, połączyć delikatnie, zaparzyć i osudzić kawę, truskawki umyć, wyszypułkować i pokroić na ćwiartki.
Do szklaneczek (lub innych naczyń ale najlepiej prezentują się przezroczyste) układać warstwami - namoczone w kawie biszkopty, truskawki i krem, ostatnia warstwa to krem posypany przez sitko odrobiną kakao, cząstki truskawek i mięta do dekoracji.
Wkładamy do lodówki na min. 4 godz., składniki muszą się "przegryźć".
Z podanej ilości można przyrządzić 4 porcje, tutaj "wyszło" mi 6 po zwiększeniu ilości śmietanki:
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/05/tiramisu.html