Wykonanie
Składniki:opakowanie 250 g
mascarponepół opakowania
cukru waniliowego lub ziarenka wyłuskane z połowy
laski wanilii3-4 łyżki
cukru250 ml
śmietanki do ubijania mocno schłodzonej
biszkopty "języczki"pół kubka mocnej
kawy25 dag
truskawekliście
mięty do dekoracji2-3 łyżki
kakaoMascarpone ubić z
cukrem, osobno ubić
śmietankę, połączyć delikatnie, zaparzyć i osudzić
kawę,
truskawki umyć, wyszypułkować i pokroić na ćwiartki.Do szklaneczek (lub innych naczyń ale najlepiej prezentują się przezroczyste) układać warstwami - namoczone w
kawie biszkopty,
truskawki i krem, ostatnia warstwa to krem posypany przez sitko odrobiną
kakao, cząstki
truskawek i
mięta do dekoracji.Wkładamy do lodówki na min. 4 godz., składniki muszą się "przegryźć".Z podanej ilości można przyrządzić 4 porcje, tutaj "wyszło" mi 6 po zwiększeniu ilości
śmietanki: