Wykonanie
Na życzenie Taty z okazji jego święta wraz z Nikodemem przygotowaliśmy specjalne, zgodne z zamówieniem tiramisu
truskawkowe. Niestety zdjęcie marne, bo ostatni kawałek udało się uchwycić nim został pożarty:)
Składniki:opakowanie
biszkoptów (u mnie po połowie opakowania podłużnych i okrągłych)opakowanie
mascarponemałe opakowanie
śmietany 30%2 płaskie łyżki
cukru30 dkg
truskawekkakao do posypaniaszklanka mocnej, zimnej
kawyPrzygotowanie:Ubijam
smietanę z
cukrem, pod koniec ubijania dodaje po łyżce
mascarpone i miksuje na wolnych obrotach aż do uzyskania gładkiej masy.
Biszkopty (podłużne) kolejno zanurzam w
kawie i układam na blaszce aby stworzyły spód deseru. Na powstały spód wykładam masę odkładając trzy łyżki do dekoracji.Oczyszczone z szypułek i umyte
truskawki miksuję i powstały mus nakładam na masę
śmietanowo-
serową. Na mus
truskawkowy układam uprzednio zamoczone w
kawie okrągłe
biszkopty. Wierzch smaruję cienka warstwą odłożonej masy a następnie posypuje
kakao. Wkładam do lodówki na minimum godzinę.