Wykonanie
Wszędzie pełno przepisów na słodkości z okazji wczorajszego Dnia Dziecka, a ja zacofana o tydzień dopiero co odnalazłam zdjęcia deseru na Dzień
Matki. Ponieważ tego dnia mogłyśmy się spotkać dopiero wieczorem,a ja chciałam żeby czuła się wyjątkowo już od rana, wiec przygotowałam wyjątkowy,
śniadaniowy deser. Pozostawiony na
kuchennym stole, wraz z bukiecikiem konwalii i życzeniami, zapewnił mamie miły początek jej święta ;)
Truskawkowe TiramisuZ tiramisu dużo wspólnego nie ma- brak tu
kawy i
Amaretto. Są za to
biszkopty i
mascarpone, czyli to co z tego deseru moja mama lubi najbardziej. Po połączeniu z
truskawkami idealnie przełamującymi
słodycz masy, powstaje prawdziwa uczta dla podniebieniaSkładniki( na jedna duża porcje):-2
żółtka-150 g
mascarpone-
cukier puder/inna substancja słodząca-kilka podłużnych
biszkoptów-
truskawki-kakao/tarta
czekolada-
aromat waniliowyŻółtka ubić z
cukrem, aż zrobią się jasne i puszyste. Dodać aromat,
mascarpone, ponownie zmiksować na małych obrotach. Układać w miseczce kolejno: warstwa
biszkoptów, krem
mascarpone, pokrojone
truskawki, krem,
biszkopty i znowu krem. Wyrównać, udekorować kawałkami
truskawek, posypać kakao/starta
czekoladą.
Zapewniam że tym deserem sprawicie przyjemność nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Albo po prostu przygotujcie go dla siebie z czysto egoistycznej potrzeby sprawienia sobie przyjemności ;)