ßßß
kilkanaście truskawek250 g mascarpone2 żółtka2-3 łyżki cukrupół szklanki nalewki aroniowe j (lub każda inna owocowa)pół paczki podłużnych biszkoptówŻółtka z cukrem przełożyć do małego garnka/metalowej miseczki i ubijać na parze, czyli trzepaczkę mieszać w misce nad gotującą się wodą w innym garnku.Ubijać 2-3 minuty aż masa stanie się jasna, a cukier się rozpuści.Zdjąć z parowania i dodać mascarpone, wymieszać.Nalewkę (aroniowa daje ładny kolor fioletowy na biszkoptach) przelać na płaski talerz i na chwilę zanurzyć w niej biszkopty, które następnie układać w płaskim naczyniu lub trzech mniejszych formach.Na biszkopty wyłożyć część kremu mascarpone.Na krem przekrojone w plasterki truskawki.Powtórzyć czynność: kłaść namoczone biszkopty, krem i truskawki.Przechowywać w lodówce.
