Wykonanie
Tiramisu
truskawkowe to obowiązkowa pozycja w sezonie na
truskawki. Przepis na tiramisu
truskawkowe jest naprawdę prosty, a przyjemność z jedzenia tego deseru jest ogromna. Deser rozpływający się w ustach.Na fotografiach widoczna jest przepiękna taca decoupage ze sklepu Dom Z Ogrodem (z Redy).3 porcje
kilkanaście
truskawek250 g
mascarpone2
żółtka2-3 łyżki
cukrupół szklanki
nalewki aroniowe j (lub każda inna owocowa)pół paczki podłużnych
biszkoptówŻółtka z
cukrem przełożyć do małego garnka/metalowej miseczki i ubijać na parze, czyli trzepaczkę mieszać w misce nad gotującą się
wodą w innym garnku.Ubijać 2-3 minuty aż masa stanie się jasna, a
cukier się rozpuści.Zdjąć z parowania i dodać
mascarpone, wymieszać.
Nalewkę (aroniowa
daje ładny kolor fioletowy na biszkoptach) przelać na płaski talerz i na chwilę zanurzyć w niej
biszkopty, które następnie układać w płaskim naczyniu lub
trzech mniejszych formach.Na
biszkopty wyłożyć część kremu
mascarpone.Na krem przekrojone w plasterki
truskawki.Powtórzyć czynność: kłaść namoczone
biszkopty, krem i
truskawki.Przechowywać w lodówce.