Wykonanie
Tirami sù oznacza po włosku poderwij mnie.Chyba każdy słyszał o tym słynnym deserze. Zrobiłam go w wersji letniej, z moimi ukochanymi
truskawkami. Do tego słodki krem z
mascarpone i mocno nasączone
biszkopty…
TRUSKAWKOWE TIRAMISUSkładniki:6
żółtek6 łyżek
cukru375g
mascarpone (250g na 4
żółtka)200g
biszkoptów typu lady fingersDodatkowo:500-700g
truskawekCukier – do smaku100-120ml
likieru pomarańczowego,
whisky lub
rumuLekko rozgniecione
truskawki gotować (na głębokiej patelni) z
cukrem i
alkoholem przez około 10 minut i odstawić do ostygnięcia.
Żółtka z
cukrem ubić na kogel-
mogel, następnie – cały czas miksując – stopniowo dodawać
mascarpone do uzyskania gładkiej konsystencji kremu.
Biszkoptami wyłożyć dno naczynia (jeśli dno nie jest zupełnie płaskie – nie trzeba się martwić, namoczone
biszkopty spokojnie się dopasują), na to
truskawki (oczywiście razem z
sokiem, aby
biszkopty dobrze namiękły), następnie krem, znowu
biszkopty itd., kończąc kremem. Każdą następną warstwę
biszkoptów należy lekko docisnąć. Wstawić do lodówki, podawać schłodzone.Tiramisu to naprawdę świetny deser, idealny na upały. Cieszy się naprawdę sporym powodzeniem – nie zdążyłam nawet zrobić zdjęcia przekroju ;)