Wykonanie
Malinowy zawrót głowy, c zyli moje ukochane
malinowe tiramisu.Są takie ciasta, które wystarczy postawić na
stole i robią piorunujące wrażenie. To do nich właśnie należy. Niby zwykłe tiramisu, ale smak
kawy zastępują pyszne trochę kwaskowate
maliny, a do tego jak wygląda... Gwarantuje, że nikt nie oprze się temu deserowi i niestety nie zostanie nic na później
Maliny możemy również zastąpić np.
truskawkami jak na zdjęciachInspirowany przepisem ze strony: www.makecookingeasier.plNo to do roboty :-DSkład:4
żółtka100 g
cukru pudru1 ½ opakowania
malin500 g
serka mascarpone1 opakowanie podłużnych
biszkoptów1 opakowanie okrągłych
biszkoptówMus malinowy:1 szklanka zmiksowanych
malin2 łyżki
cukru1 łyżeczka
soku z cytrynyW szerokiej misce ucieramy
żółtka z
cukrem pudrem na gładką, jednolitą masę (czyli robimy najzwyklejszy kogel
mogel). Powinno nam to zająć ok. 5 minut. Stale mieszając, niewielkimi porcjami dodajemy
serek mascarpone. W efekcie końcowym powinna nam wyjść gładka, biała masa.Następnie odcinamy końcówki podłużnych
biszkoptów i odstawiamy.Do małego rondla przekładamy zmiksowane
maliny,
sok z cytryny i
cukier. Gotujemy ok. 5 minut na małym ogniu, stale mieszając. Powinien wyjść nam mus malinowy, który potrzebny jest nam do namaczania w nim okrągłych
biszkoptów. Po namoczeniu w musie układamy je na płaskim naczyniu w kształcie koła (stanowić będą spód naszego tiramisu) , następnie nakładamy masę z
mascarpone a następnie posypujemy częścią
malin. Czynność powtarzamy, w zależności od tego ile pozostało nam masy. W trakcie nakładania masy
mascarpone, doklejamy podłużne
biszkopty w kształcie okręgu.Gotowe tiramisu wstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.Istnieje również wersja z
truskawkami: