ßßß Cookit - przepis na Malinowy zawrót głowy według Gośki

Malinowy zawrót głowy według Gośki

nazwa

Wykonanie

Malinowy zawrót głowy, c zyli moje ukochane malinowe tiramisu.
Są takie ciasta, które wystarczy postawić na stole i robią piorunujące wrażenie. To do nich właśnie należy. Niby zwykłe tiramisu, ale smak kawy zastępują pyszne trochę kwaskowate maliny, a do tego jak wygląda... Gwarantuje, że nikt nie oprze się temu deserowi i niestety nie zostanie nic na później Maliny możemy również zastąpić np. truskawkami jak na zdjęciach
Inspirowany przepisem ze strony: www.makecookingeasier.pl
No to do roboty :-D
Skład:
4 żółtka
100 g cukru pudru
1 ½ opakowania malin
500 g serka mascarpone
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
Mus malinowy:
1 szklanka zmiksowanych malin
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
W szerokiej misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem na gładką, jednolitą masę (czyli robimy najzwyklejszy kogel mogel). Powinno nam to zająć ok. 5 minut. Stale mieszając, niewielkimi porcjami dodajemy serek mascarpone. W efekcie końcowym powinna nam wyjść gładka, biała masa.
Następnie odcinamy końcówki podłużnych biszkoptów i odstawiamy.
Do małego rondla przekładamy zmiksowane maliny, sok z cytryny i cukier. Gotujemy ok. 5 minut na małym ogniu, stale mieszając. Powinien wyjść nam mus malinowy, który potrzebny jest nam do namaczania w nim okrągłych biszkoptów. Po namoczeniu w musie układamy je na płaskim naczyniu w kształcie koła (stanowić będą spód naszego tiramisu) , następnie nakładamy masę z mascarpone a następnie posypujemy częścią malin. Czynność powtarzamy, w zależności od tego ile pozostało nam masy. W trakcie nakładania masy mascarpone, doklejamy podłużne biszkopty w kształcie okręgu.
Gotowe tiramisu wstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Istnieje również wersja z truskawkami:
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/05/malinowy-zawrot-gowy-wedug-goski.html