Wykonanie
Składniki:mały
udziec z
indyka ( dla 3 osób)8 suszonych
śliwekżurawina - garść
orzechy włoskie - garśćsos
orzechowyprzyprawa do gyrosatrochę
oliwySposób przygotowania:Dzień wcześniej myję
mięso, osuszam, wycinam kość i zdejmuję skórę. Wycinam po obu stronach kieszonki w
mięsie. Nacieram w
mięso przyprawę Kamis i sos
orzechowy.Dzień wcześniej
śliwki i
żurawinę zalewam
śliwowicą lub innym mocnym
alkoholem.Na drugi dzień wypełniam kieszonki
mięsa śliwkami,
orzechami,
żurawiną i zwijam w tzw. roladę. Jeśli zachodzi taka potrzeba wykorzystuję wykałaczki, aby rolada nie rozchodziła się nam w czasie pieczenia. Sos
orzechowy ponownie wcieram w
mięso, aby ładnie zrumieniło się w trakcie pieczenia i nabrało
orzechowego smaku.Wkładam
mięso w żaroodpornym naczyniu do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piekę około godziny. W trakcie pieczenia na początku używam termoobiegu, jeśli
mięso będzie miało spieczoną skórkę, to obracam je tak, aby z każdej strony mogło być zarumienione. W trakcie pieczenia jeszcze raz pędzelkiem smaruję
mięso sosem
orzechowym.Po około 20 minutach nakładam pokrywkę żaroodporną lub folię aluminiową i tak piekę
mięso jeszcze około 40 minut. Po wyjęciu
mięsa z piekarnika, zdejmuję pokrywkę żaroodporną, przykrywam ściereczką i zostawiam na 20 minut, następnie
mogę kroić na porcje.
Marchewka:Składniki:50 dkg drobnej
marchewkiimbir - ścieramy 2-3 cm na tarce o drobnych oczkachłyżka
masła Lurpak
cynamon,
sól,
pieprz, kilka kropel
cytrynySposób przygotowania:
marchewki umyte, obrane i pokrojone na podłużne "ćwiartki" gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut, najlepiej sprawdzić widelcem w trakcie gotowania, czy nie są jeszcze zbyt twarde. Odcedzamy zostawiamy w miseczce trochę
wywaru. na patelnię nakładamy
masło, do roztopionego
masła dodajemy
imbir i
cynamon, chwilę mieszamy i dodajemy ugotowane
marchewkidoprawiamy
solą,
pieprzem i delikatnie
cytryną - mają być słodkie, mieszamydusimy pod przykryciem około 5 minut, w zależności od potrzeby możemy dodać niewielką ilość
wywaru, który nam został z gotowania
marchewki.Do dekoracji talerza użyłam marynowane w
alkoholu śliwki i
dynię, można dodać zagęszczony sos, który powstał w czasie
pieczenia mięsa (jest przyjemnie lekko słodki od
śliwek i kwaskowy od
żurawiny).Smacznego :)


