Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na
makaron z
cukinią. Pierwszy raz robiłam to danie i moje wrażenie to wielkie pozytywne zaskoczenie, a można je wyrazić tak: coś pysznego, niebo w gębie, rozkosz podniebienia, cud
miód i... nic więcej nie
powiem, sami spróbujcie :) Przepis mam od Pani
Magdy, którą serdecznie pozdrawiam!
SKŁADNIKI na 4 porcje1 opakowanie
makaronu np. tagliatelle tzw. fale z Lubelli2 średnie
cukinie5
suszonych pomidorów w
oleju250 g
serka mascarpone2 ząbki
czosnkuoliwa lub
olej z
pomidorówprzyprawysól,
pieprz,
bazylia suszona lub świeżaJAK TO ZROBIĆNa początku gotujemy
makaron w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu.
Cukinię myjemy, końcówki ścinamy.
Cukinię kroimy na cztery części, a
potem w plasterki - niezbyt cienko, żeby było ją czuć pod zębem :)
Suszone pomidory kroimy w kostkę.Jak mamy świeże listki
bazylii to 4 - 5 listów kroimy bardzo drobno.Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki
oliwy lub
oleju z
pomidorów (smak będzie idealny), smażymy
cukinię. Jak
cukinia ładnie się podsmaży dodajemy pocięte
pomidory oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Mieszamy, chwilę smażymy i dodajemy świeżą
bazylię lub szczyptę suszonej. Doprawiamy
solą i
pieprzem, mieszamy.
Na koniec dodajemy
serek mascarpone, powoli mieszamy, aby
cukinia i
pomidory oblepiły się delikatnym, kremowym sosem.
Odcedzony
makaron wrzucamy na patelnię do sosu z
cukinią, chwilę mieszamy. Na wierzch dania kładziemy kilka listów świeżej
bazylii i gotowe!!!Smacznego!Moje radyNie dawajcie za dużo
oliwy, ponieważ
cukinia ją szybko wchłonie, a poza tym
mascarpone jest dość
tłustym serem.