ßßß
SKŁADNIKI na 4 porcje1 paczka szpinaku mrożonego liście lub 500 g szpinaku świeżego baby4 ząbki czosnku1 pierś z kurczakamakaron - ilość wg uznania100 g sera pleśniowego niebieskiego (1op.trójkąta sera lazur)3 łyżki śmietany 18%1,5 łyżki masłaoliwaprzyprawysólpieprz białychiliJAK TO ZROBIĆPierś z kurczaka myjemy, osuszmy i kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, białym pieprzem i chilli, mieszamy dolewając oliwę. Smażymy na patelni.Szpinak rozmrażamy tzn. wrzucamy na patelnię, przykrywamy i na małym ogniu podgrzewamy.W trakcie gotujemy makaron.Na drugiej patelni, na maśle podsmażamy wyciśnięty czosnek, dodajemy rozmrożony i odsączony szpinak, troszkę solimy i chwilę dusimy.Następnie dodajemy podsmażonego kurczaka, pokrojony w kostkę ser pleśniowy, cały czas mieszamy. Gdy ser ładnie się rozpuści dodajemy śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy dosłownie chwilę trzymamy na ogniu, dokładamy makaron, mieszamy i gotowe.