Wykonanie
Chleb życia ma najwięcej odsłon na moim blogu. Wciąż jeszcze ociągam się z podaniem przepisu na jego bezglutenową wersję, która stale gości w mojej kuchni. Teraz Sarah Britton pokazała swój chlebek w postaci
krakersów . Nie mogłam się powstrzymać, by ich od razu nie upiec. Oczywiście bez glutenu:) Z podanej ilości składników wychodzą dwie blachy - jedną postanowiłam upiec "naturalną", a drugą w jednym ze smaków zaproponowanych przez
Sarę - z
rozmarynem,
czosnkiem i
solą (chociaż za
rozmarynem nie przepadam...). Jednak w moim balkonowym zielniku coś mi się pomyliło (co te upały robią z człowiekiem...), że zamiast
rozmarynu wzięłam świeże...
curry:) Olśnienie przyszło po upieczeniu, zrobieniu zdjęć i zjedzeniu;) Wyszły wspaniałe, cudownie pachnące... Nie wiedziałam, że
curry pasuje do
pieczywa;)Idealne na podróż...Składniki:135g pestek
słonecznika90g nasion lnu (użyłam siemienia złocistego)50g pestek dyni40g
sezamu (użyłam po połowie "zwykłego" i czarnego150g
płatków jaglanych (w oryginale
płatki owsiane)2 łyżki chia4 łyżki babki płesznik (zastąpiłam mielonym
siemieniem lnianym)łyżeczka drobnej
soli morskiejłyżka
syropu klonowego (użyłam melasy z
chleba świętojańskiego)3 łyżki roztopionego
oleju kokosowego350ml
wodyAromat
curry (do połowy ciasta):2 duże gałązki
curry (każda ok. 30cm)duży ząbek
czosnkusól do posypania (opcjonalnie)Sypkie składniki dobrze wymieszać.
Olej połączyć z
syropem i
wodą. Sypkie i płynne składniki starannie wymieszać ze sobą i podzielić na dwie części. Teraz można dodać ulubione dodatki. Ja jedną część zostawiłam "naturalną" a do drugiej dodałam
curry i
czosnek. Z każdej połowy ciasta uformować kulę i umieścić
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkować dość cienko (na ok. 4-5mm). Przełożyć na blaszkę, w razie potrzeby dociąć brzegi. Ostawić na co najmniej dwie godziny do podeschnięcia (można zostawić na cały dzień lub noc). Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 20 minut (po ok. 10 minutach ponacinałam je
ostrym nożem nadając kształt trójkątów),
potem obrócić i piec jeszcze 10 minut.
Krakersy są dobre, gdy są suche, mają kruche i złote brzegi.Po ostudzeniu przełamać wzdłuż linii. Przechowywać w hermetycznym pojemniku do
trzech tygodni.


