Wykonanie

Gdy u Patyski zobaczyłam kruffkę stwierdziłam , że MUSZĘ ją
mieć:) Pozostało "tylko" przerobić ją na wersję BezBezBez (bez
jajek,
mleka i glutenu). Ciasto wyszło poczwórnie "Bez", gdyż pominęłam także
cukier (jest słodkie od fig). Orzechowa "skórka" z
miodem - obłędna... Pycha!Składniki:200g puree z dyni150g zmielonego prosa (lub innej
mąki)10 suszonych fig3 łyżki świeżo zmielonego lnu złocistego3 łyżki
oleju lub
oliwyłyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczenia (kamień
winny)łyżka
octu winnego200g
orzechów włoskich50g
masła3 łyżki
mioduFigi opłukać i namoczyć w ok. 1/2 szklanki gorącej
wody, odstawić na pół godziny. Zmiksować razem z
wodą, połączyć z
dynią i
olejem. Dodać
mąkę z proszkiem, zmielony len oraz
ocet winny, wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie blacha ok. 20x23cm).W garnuszku roztopić
masło z
miodem, dodać
orzechy, wymieszać.
Orzechową masę wyłożyć na ciasto. Piec do tzw. suchego patyczka (ok. 40 min. w 180 stopniach).
