Wykonanie
Dziś nie miałam żadnego pomysłu na obiad. Były tylko dwa pewniki, że
piersi z kurczaka czekały już rozmrożone, a
pieczarki straszyły z lodówki, że jak ich dziś nie zużyję to jutro będzie już na to za późno... Pierwsza myśl plątała się w okolicach
makaronu z
kurczakiem w
sosie pieczarkowym, ale po kilkuminutowym przemyśleniu sprawy, ten pomysł wydał mi się okrutnie banalny. Szperając w Internecie, skacząc od przepisu do przepisu, natknęłam się na roladę
serową z
kurczaka i
pieczarkami na blogu Impresja Smaku . Właściwie nigdy wcześniej nie miałam okazji skosztować takiego wynalazku, więc bez dłuższego zastanowienia decyzja zapadła. Oczywiście musiałam wtrącić swoje trzy grosze, i przepis wzbogaciłam o
cebulkę, przesmażoną wraz z
pieczarkami, oraz o
ziemniaki, co by rolada miała szansę nasycić mojego głodomora domowego! :)Składniki na roladę z dużej blachy (lub dwie małe rolady 20 x 30 cm):dwie duże pojedyncze
piersi z kurczaka (użyłam połowę porcji z oryginalnego przepisu!),4
jajka,2 "kopiate" łyżki
majonezu,40 dag
pieczarek,1 średnia
cebula,4-5 dużych
ziemniaków,40 dag
sera żółtego ( mnie
cheddar),
sól,
pieprz,łyżka
oleju lub
margaryny do smażenia.Przygotowanie:Włączamy piekarnik ustawiając temperaturę 200 stopni. W tym czasie należy roztrzepać
jajka,
ser żółty zetrzeć na dużych oczkach i wymieszać
jajka z
serem i
majonezem. Kiedy otrzymamy w miarę jednolitą masę, to przenosimy całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja piekłam na małej blasze dwa
razy). Staramy się w miarę równo rozłożyć masę, jednak nie jest to aż tak istotne, ponieważ pod wpływem temperatury
ser się rozpuści i masa sama się ładnie wypoziomuje. Pieczemy przez 20 minut, po czym wyciągamy, studzimy, ściągamy z papieru (powinno ładnie odejść) i odkładamy na bok.

W
między czasie szatkujemy
cebulkę i dusimy na niewielkim ogniu aż się zarumieni.
Pieczarki myjemy, w razie konieczności obieramy, po czym kroimy na plasterki i dorzucamy do
cebulki i dusimy przez około 10 minut. Doprawiamy
pieprzem i
solą według upodobania.
Pierś z kurczaka nacinamy w poprzek (jakbyśmy chcieli ją czymś wypełnić), następnie rozkładamy i traktujemy tłuczkiem. Tak przygotowany
drób należy popieprzyć i posolić.Nie zapominajmy też o obraniu
ziemniaków i ugotowaniu ich z dodatkiem
soli (tak jak zazwyczaj robimy to do obiadu). Kiedy
ziemniaki zmiękną, dokładnie je odcedzamy i tłuczemy, aż uzyskamy jednolitą masę.


Kiedy mamy już przygotowane wszystkie składniki farszu, przystępujemy do wykonania rolady. Na rozłożone ciasto wykładamy surowe piersi, następnie
pieczarki, a na koniec
ziemniaki. Całość starannie zawijamy, uważając by rolada nie popękała od nadmiaru farszu. Zwiniętą roladę układamy na blasze, papier do pieczenia nie jest już potrzebny. Całość zapiekamy przez 40 minut w 180 stopniach.Roladę można podać na ciepło do obiadu na przykład z zaparzoną
marchewką (tak jak na zdjęciu), ale dobrze też sprawdzi się w roli przekąski na zimno podczas sobotniego przyjęcia.Smacznego!