Wykonanie
Ostatnio moim priorytetem jest lekkie odżywianie, więc wszystko co przygotowuję ma jeden cel-ma być zdrowo i smacznie.Tak więc było i wczoraj kiedy to postanowiłam zrobić coś na szybko z tego co miałam w lodówce.Jest więc mięcho i warzywa oraz niedoceniana przez wielu
kasza gryczana :)

Skład:- pierś drobiowa podwójna- 3
młode marchewki- 1
papryka czerwona- 1
cebula-
natka pietruszki-
kasza gryczana z warzywami- 1
bulion warzywny- 2 łyżeczki
przecieru pomidorowegoPierś kroimy w paseczki,
marchew w talarki a
paprykę i
cebulę w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia żaroodpornego, kruszymy kostkę
bulionu warzywnego i zalewamy do połowy
wodą, posypujemy drobno pokrojoną
natką pietruszki i mieszamy.Wkładamy do piekarnika na 250 stopni i tak trzymamy ok pół godziny, pod koniec gdy
woda nieco wyparuje, warzywa i
mięso staną się miękkie dodajemy
przecier pomidorowy, tak pieczemy jeszcze ok 15 minut.Gdyby sosu, który powstanie po dodaniu przecieru było mało, dolejcie trochę
wody a po chwili ponownie zgęstnieje.Kostka
bulionu jest na tyle słona,że danie nawet po podlaniu
wodą nie straci na smaku.Jeśli nie przepadacie za
kaszą gryczaną możecie zjeść w wersji z
ryżem.POLECAM ; Aby przełamać smak
kurczaka, danie podaję z
ogórkiem kiszonym lub kwaśną
sałatką z
ogórków - przepis podam już niedługo :)