Wykonanie

Leczo, to dla mnie klasyk jednogarnkowy. A że czasem przychodzą trudniejsze momenty w życiu, kiedy to człowiek na nowo zaczyna pochwalać prostotę, wówczas warto sięgnąć po sprawdzone, szybkie przepisy:)Na leczo jest wiele sposobów, pewnie każdy ma swój ulubiony czy wniesiony z domu. Ja jesienią i zima uwielbiam leczo z plackami ziemniaczanymi. Latem, kiedy jest ciepło, mocno warzywne dane jednogarnkowe w pełni zaspokaja moje potrzeby.Co potrzebujemy:1
papryka biała1
papryka czerwona1
papryka żółta1
cebula600g
pieczarekpęczek
szczypioru1
kiełbasa podwawelska5
pomidorów lub 1 puszka krojonych bez skórki4
ziemniaki2 łyżki
soczewicy czerwonej (opcjonalnie)2 łyżki
soczewicy zielonej (opcjonalnie)
pieprz,
sól,
zioła prowansalskie1. Wszystkie warzywa myjemy.
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w cząstki.
Pieczarki obieramy i kroimy w większe kawałki.
Cebulę w piórka.
Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę.
Kiełbasę kroimy wzdłuż na pół i na plastry.
Szczypior siekamy.
Pomidory również kroimy w kostkę2. Na rozgrzany na patelni
olej wrzucamy
kiełbaskę i
cebulę. Podsmażamy.3. Dodajemy
pieczarki i dusimy razem.4. Po jakiś 4 minutach dodajemy resztę warzyw,
soczewicę i
pomidory. Delikatnie podlewamy
wodą i pod przykryciem dusimy 15 minut.5. Doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze 3 minuty. Kończymy dusić jak
ziemniaki są miękkie.Smacznego!